Kosovski izbori: Šta stranke imaju da kažu

Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2010, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski izbori: Šta stranke imaju da kažu

Evropska integracija, ekonomija i poštena vlada neke su od tema kampanje uoči prevremenih izbora 12. decembra.

06/12/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 6.12.2010.

Prevremeni izbori su iza ugla i na Kosovu je u sredu (1. decembra) zvanično počela desetodnevna kampanja. Izborna komisija je potvrdila 29 političkih stranaka i grupa i ukupno 1.265 kandidata, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << se takmiče za mesta u parlamentu.

Vršilac dužnosti predsednika Jakup Krasnići pokrenuo je proces predizborne kampanje rekavši biračima da, sa ovim prvim opštim izborima od proglašenja nezavisnosti u februaru 2008, Kosovo „ponovo dolazi na težak demokratski test“.

On je naglasio potrebu stabilnih institucija, sposobnih za suočavanje sa značajnim predstojećim izazovima, kao što su demokratski i ekonomski razvoj, sprovođenje vladavine zakona, članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama i evroatlantska integracija.

On je pozvao sve političke stranke da vode kampanju u skladu sa uspostavljenim pravilima, bez izazivanja mržnje ili netolerancije.

„Uspešno zaključivanje izbora ... garancija je za izgradnju i konsolidovanje institucija koje nas predstavljaju i koje će voditi našu zemlju ka novim i istorijskim uspesima“, rekao je on.

Sadašnji premijer Hašim Tači postavio je evroatlantsku perspektivu kao temelj svoje kampanje. On opisuje svoju Demokratsku partiju Kosova (DPK) kao „stranku integracije, koja će voditi Kosovo ka ... NATO- u i EU“.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je pristalicama da bi pobeda njegove stranke osigurala da Kosovo ima „poštenu vladu, ekonomski rast, integraciju u EU i prestiž ... u svetu“. On je takođe obećao da će se boriti za liberalizaciju viznog režima i protiv organizovanog kriminala.

Alijansa za budućnost Kosova (ABK), čiji se lider Ramuš Haradinaj suočava sa novim suđenjem za ratne zločine u Hagu, počeo je svoju kampanju pitajući birače da li im je sada bolje nego pre. Blerim Šalja, potpredsednik ABK, kaže da Kosovo nikada nije imalo bogatije političare na vlasti niti siromašnije građane.

„Zaklinjemo se da ćete za četiri godine živeti mnogo bolje nego danas“, rekao je Šalja.

Alijansa za novo Kosovo biznismena Beđeta Pacolija traži od javnosti da promeni imidž Kosova. Potpredsednica stranke Mimoza Kusari-Lila rekla je da njena stranka garantuje ekonomski rast, nova radna mesta, bolje obrazovanje, bolje zdravstvo, vladavinu zakona i još puno toga.

Radikalni pokret Vetevendosja (Samoopredeljenje) počeo je svoju kampanju u Mitrovici rekavši da taj podeljeni grad nije problem, nego početak rešenja kosovskih problema.

Lider pokreta Albin Kurti rekao je pristalicama da je volja naroda veća nego volja institucija. „Zato ne bi trebalo da bude izostavljena iz institucija; trebalo bi da bude u njima i oko njih“, izjavio je on.

Nova stranka FER (Novi duh) -- osnovana tek u oktobru -- igrala je na svoju političku mladost, izabravši spomenik Novoređeno kao svoj simbol i obećavši da će „pretvoriti svoje reči u konkretna dela“.

„Promena počinje sa građanima Kosova“, rekla je Valdete Idrizi iz FER-a.

Evropska posmatračka agencija ENEMO na terenu je tokom kampanje, a radiće i na dan izbora, zajedno sa hiljadama domaćih posmatrača koji nadgledaju same izbore i brojanje glasova posle izbora. Njima pomažu 70 dugoročnih posmatrača iz mreže nevladinih organizacija Demokratija u akciji i 63 osobe koje prate troškove tokom kampanje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.