Izvor: RTS, 04.Avg.2020, 18:50

Konstituisano Sobranje

Sobranje Severne Makedonije konstituisano je danas u Skoplju, a pregovori o stvaranju koalicione vlade biti teški, ocenjuju lokalni mediji.
Sobranje je konstituisano poslednjeg dana zakonskog roka, predsednik parlamenta nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina, a do tada će predsedavati dosadašnji predednik Taljat Džaferi.

Vladajući Socijaldemokratski savez SDSM, stranka koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima, najavila je da u utorak počinje pregovore za formiranje nove koalicione vlade.
Konstitutivna sednica 10. saziva parlamenta Severne Makedonije zbog posebnih je mera uvedenih protiv kovida-19 održana u svečanoj dvorani "pod kupolom", umesto u plenarnoj dvorani.
Na vanrednim izborima 15. jula najviše mandata u parlamentu sa 120 mesta dobio je vladajući SDSM osvojivši 46 mandata.
Sledi najveća opoziciona stranka VMRO DPME s 44 mesta, čiji je stranački lider Hristijan Mickoski rekao da će pokušati da formira koaliciju.
"Pregovori o sastavljanju vlade bit će utakmica koja će se igrati do poslednje minute", rekao je u ponedeljak.
Po broju osvojenih glasova na trećem mestu je najveća albanska stranka DUI s 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - alternativa ima 12 poslanika, stranka Levica ima dva, a Demokratska stranka Albanaca jednog poslanika.
Ključ za sastavljanja vlade u rukama je Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće albanske političke stranke, koja predstavlja etničku albansku manjinu.
Ta stranka je bila i deo vlade Zorana Zaeva, koja je u januaru predala vlast tehničkom kabinetu, do održavanja izbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.