Konačan broj birača 6.749.688

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačan broj birača 6.749.688

BEOGRAD - Konačan broj birača koji će moći da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima 11. maja je 6,749.688, utvrdila je noćas Republička izborna komisija.

Izbori će se održati na 8.682 biračka mesta, a na 157 posebnih biračkih mesta moći će da glasaju interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Na Kosovu i Metohiji moći će da glasa 115.712 birača.

U toj pokrajini biće otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 295 biračkih mesta, a na 16 posebnih biračkih mesta moći će da glasaju interno raseljena lica.

Biračko pravo u Vojvodini ima ukupno 1.720.818 građana, koji će u nedelju moći da glasaju za republički i pokrajinski parlament i lokalne odbornike, saopštila je danas Pokrajinska izborna komisija.

Konačan broj birača utvrđen je pošto su iz svih 45 opština u pokrajini dostavljeni podaci o naknadnim upisima u biračke spiskove, prema sudskim odlukama.

RIK je usvojila i odluku o načinu obaveštavanja birača u Srbiji o njihovim izbornim pravima, prema kojoj će svi emiteri, koji emituju program na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, objaviti tekst obaveštenja biračima.

Birači koji imaju biračko pravo i upisani su u birački spisak mogu da ostvare ustavno pravo i glasaju na izborima.

Na parlamentarnim izborima pravo da glasaju imaju i interno raseljeni birači sa teritorije KiM i interno raseljeni birači unutar KiM, koji to pravo mogu da ostvare na posebnim biračkim mestima koja je odredila RIK.

Izbori će biti održani u nedelju 11. maja od sedam do 20 časova.

Građani mogu pristupiti glasanju uz pružanje na uvid biračkom odboru važeće lične karte, važećeg pasoša ili važeće vozačke dozvole, a vojnici i uz pružanje na uvid vojne knjižice.

Tekst obaveštenja biračima biće predstavljen audio-vizuelno u televizijskim i radio programima i emitovan počev od 9. maja, a spiker koji čita tekst mora da bude lice koje nije učestvovalo ni u jednoj dosadašnjoj izbornoj kampanji.

U televizijskim programima tekst će biti odštampan crnim slovima na beloj pozadini na kojoj je naslikan grb Srbije, uz istovremeno čitanje teksta od strane spikera.

RIK, koja je noćas zasedala i u posebnom sastavu, usvojila je i odluku o načinu obaveštavanja interno raseljenih lica sa KiM o njihovom pravu da glasaju na izborima za odbornike u skupštinama opština sa KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.