Izvor: Southeast European Times, 08.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar EU Ren preispituje napredak zapadnog Balkana u pogledu EU

08/02/2009

BRISEL, Belgija -- Predstojeći izbori u Makedoniji u martu predstavljaće ključni test statusa demokratije u zemlji, izjavio je u petak (6. februar) komesar za proširenje EU Oli Ren na konferenciji u Briselu koja je bila fokusirana na proširenje bloka na zapadni Balkan i Tursku. Ren je rekao da treba da se odredi datum početka razgovora o pridruživanju Makedonije EU i za rešenje njenog spora oko imena sa Grčkom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << On je dodao da je Hrvatska napredovala u svojim razgovorima o pridruživanju EU, ali treba da intenzivira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformiše svoj sektor brodogradnje. Ren je takođe izrazio zabrinutost zbog nivoa saradnje Hrvatske sa Haškim tribunalom za ratne zločine (MKSJ) i graničnog spora između Zagreba i Ljubljane.

Kada je u pitanju Turska, Ren je rekao da se pregovarački proces razvija umerenim, ali stalnim tempom. On je izrazio zadovoljstvo napretkom Turske na polju slobode izražavanja i amandmanom na Član 301 Krivičnog zakona. Albanija je postigla napredak na polju reformi vezanih za EU, ali treba da učini više kada je reč o organizovanom kriminalu i korupciji, rekao je on. Bosna i Hercegovina (BiH) je trenutno najveći izazov za proces proširenja EU. On je rekao da lideri treba da pruže garancije da će BiH ostvariti konsenzus oko pitanja članstva u EU; u suprotnom rizikuje da ostane daleko iza svojih suseda.

Ren je izrazio nadu da će Savet Evrope uskoro potvrditi potpunu saradnju Srbije sa MKSJ. Ren je rekao da će Evropska komisija ove godine predstaviti svoju analizu razvoja situacije na Kosovu i njegove orijentacije prema EU. (BTA, MIA, Zaman, Tanjug - 06/02/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.