Izvor: Blic, 11.Nov.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumna "Blica": Srpski Trampovi

Imao je "Blic" pre nekoliko dana odličan naslov na prvoj strani o američkim izborima - "Amerika bira: loš ili zao" - koji je na pravi način oslikavao i moj lični stav i odnos prema tom najvažnijem planetarnom događaju. Pobedio je zli populista, rasista, ksenofob, koji je predizbornim izjavama preplašio pola sveta, pa sad svi iščekuju šta će mu biti prvi potezi u Beloj kući.

Većina građana Srbije slavi njegovu pobedu - te on će nam vratiti Kosovo, promeniće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svet zajedno s Putinom, nećemo više morati da biramo između Istoka i Zapada... I još mnogo takvih nebuloznih kvazianalitičarskih izjava. Odbegli Karić i ovdašnji Dačić su ga već doveli u istorijsku posetu Srbiji, a vojvodi Šešelju je srce kao Zlatibor dok se šeta u majici s likom novog američkog predsednika.

Zadovoljan je, vidim, i predsednik Nikolić, a i premijer Vučić je u njegovom taboru već pronašao prijatelja.

Zašto je mene sramota dok sve ovo slušam, čitam i gledam? Ne sramim se zbog američkog izbora (više možda zbog njegove frizure), jer pola građana Amerike se stidi i to je dovoljno za ceo svet. Sramim se zbog sve jače naše domaće ksenofobičnosti i sve nabujalijeg populizma i primitivizma. Videćemo to vrlo dobro već u narednoj predsedničkoj izbornoj trci u Srbiji. Biće dosta kandidata, a svaka politička fukara će umisliti da je mali srpski Tramp.

Dugo sam u novinama, pa se sećam kako smo sa oduševljenjem slavili i pobedu Bila Klintona, a analitičari se utrkivali da pokažu kako je to dobro za Srbiju. Stalno umišljamo da smo mnogo važni, a nama su se, osim kad nas ne zasipaju bombama, uvek bavili trećerazredni službenici u Vašingtonu. Tako će i ostati, osim ako ponovo međusobno ne zaratimo na Balkanu.

Posredno, građanski demokratski deo Srbije imaće samo štete od pobede Donalda Trampa. Nije se populizam samo odomaćio kod nas, širi se i regionom, a preti i da pokori pola Evrope. U čemu je razlika između, recimo, Trampa i mađarskog premijera Orbana, ili poljskog predsednika... Sad je moguće da i u Francuskoj na predsedničkim izborima pobedi Marin le Pen. Kako bi se tek toj pobedi obradovali srpski ekstremni nacionalisti.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je da bi ishod predsedničkih izbora u SAD mogao da bude upozoravajući znak potencijalnog populističkog uspona na parlamentarnim izborima u Nemačkoj iduće godine.

"Populizam nije problem koji se dešava samo u SAD", napisao je Šojble u nemačkom listu "Bild".

Takva Evropa bi nam sigurno zatvorila vrata, a što se mene lično tiče - takva nam i ne treba. Bila bi to Evropa po meri Tomislava Nikolića, većine funkcionera i ministara sadašnje vlade i vladajuće stranke, bila bi po volji i Vojislavu Šešešlju, potajno bi joj se radovao i Ivica Dačić. Možda bi na kraju među njima i premijer Vučić našao nekog prijatelja koji može biti od koristi Srbiji.

Kakav odnos prema sadašnjoj Evropi imaju ekstremni desničari pokazali su juče u Narodnoj skupštini kad nisu dozvoljavali ambasadoru Majklu Davenportu da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU. Vlast je tim izveštajem zadovoljna, napravili smo pomake ka EU. Ima nekih pomaka, u ekonomiji, reformi uprave..., ali ne i u oblastima koje su najvažnije za pridruživanje onoj demokratskoj nepopulističkoj Evropi. Nema pomaka u borbi protiv korupcije, vrlo malo u izgradnji nezavisnog pravosuđa, nema slobode izražavanja, nema kvalitne kontrole službi bezbednosti, nema poštovanje nezavisnih regulatornih tela... Da li je i za to kriv populizam? Jeste, ako mene pitate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.