Koalicija šiitskog sveštenika vodi na izborima u Iraku

Izvor: VOA, 14.Maj.2018, 05:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija šiitskog sveštenika vodi na izborima u Iraku

Stotine pristalica šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra izašle su na ulice Bagdada u nedelju uveče da proslave preliminarne rezultate iračkih parlamentarnih izbora. Iračka izborna komisija saopštila je da al-Sadrova koalicija tenutno vodi, posle prebrojanih nešto više od polovine glasova. Sam al-Sadr nije se kandidovao na izborima, ali ima značajan uticaj na koaliciju koja je sa ogromnom razlikom pobedila u glavnom gradu Bagdadu. Savez kandidata koji imaju bliske veze sa moćnim šiitskim paravojnim grupama je odmah iza al-Sadrove koalicije. Pobeda al-Sadrove koalicije bila bi značajan udarac za kampanju za reizbor premijera Hajdera al-Abadija. Ukoliko rezultati ostanu kao sada, al-Sadr - oštar kritičar SAD - mogao bi da ima glavnu reč o tome ko će postati naredni lider Iraka. Izborna komisija je saopštila da se konačni rezultati na izborima za 329 poslanika u parlamentu očekuju u naredna dva dana. Zvaničnici su takođe objavili da je svega 44 odsto građana sa pravom glasa izašlo na birališta, što je najmanja izlaznost od 2003. kada je srušen režim Sadama Huseina.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak: Na izborima vodi šiitski sveštenik

Izvor: B92, 14.Maj.2018

Bagdad -- Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Iraku pokazali da alijansa uticajnog šiitskog sveštenika Muktade el Sadra vodi na nacionalnim izborima...To je saopštila iračka izborna komisija nakon što je prebrojano više od polovine glasova, odnosno glasovi iz 10 od 19 iračkih provincija,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.