Ko li će biti novi predsednik Srpske?

Izvor: Mondo, 07.Okt.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko li će biti novi predsednik Srpske?

Birači u Republici Srpskoj na Opštim izborima u BiH 2018. godine biraju novog predsednika Republike Srpske.

Centralna izborna komisija BiH overila je čak 37 kandidatura za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

Predsednika i potpredsednike Republike biraju građani neposredno i glasanjem na vreme od četiri godine. Isto lice može biti izabrano za predsednika i potpredsjdnika Republike najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dva puta uzastopno.

Predsednik Republike i potpredsednici Republike direktno se biraju s liste kandidata za predsednika Republike Srpske, tako što je za predsednika izabran kandidat koji ostvari najveći broj glasova, a za potpredsednike su izabrani kandidati iz druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova iza izabranog predsednika Republike.

Glavni favoriti za predsjednika RS na ovim izborima su kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP i aktuelna predsednika Vlade RS, Željka Cvijanović i kandidat Saveza za pobjedu RS, Vukota Govedarica.

Govedarica je glasao jutros oko 9 i 30 časova u Gacku, u Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u ovom gradu.

Željka Cvijanović glasala je danas u 10:30 u Školi za slušno oštećene u Banjaluci.

Izborom novog predsednika Republike Srpske, svoj mandat, drugi za rednom, završava predsednik Milorad Dodik koji je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH.

Dosadašnji predsednici Republike Srpske bili su: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Milan Jelić, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik.

Incidenti u BIH: Glasaju pijani, skidaju gaće!?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.