Ko kontroliše predizbornu tišinu

Izvor: Politika, 03.Maj.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko kontroliše predizbornu tišinu

Od ponoći pa sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova zabranjena je izborna propaganda preko medija i javnih skupova

U Srbiji je od ponoći, dva dana pred održavanje izbora na svim nivoima, počela predizborna tišina, koja će potrajati do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju u 20 časova. U prethodna dva meseca stranke i predsednički kandidati predstavljali su svoje programe i objašnjavali zašto neko treba da glasa baš za njih, a u naredna dva dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oni će se odmarati, ostavljajući građanima da, na miru i u tišini, izvagaju i odluče kome će dati svoj glas.

Zakonom o izboru narodnih poslanika zabranjena je „izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta”.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Republičke radiodifuzne agencije, objasnio je za „Politiku” da mediji, u naredna dva dana, „moraju da se uzdrže od objavljivanja bilo čega, čak i redovne aktivnosti državnih funkcionera, osim ukoliko se, ne daj bože, ne radi o nekim kataklizmama ili nečem sličnom”.

„Ukoliko bi, na primer, gradonačelnik nekog malog grada ili republički premijer našli za shodno da baš u ovom periodu otvaraju neki autoput, ili nešto tome slično, to bi bilo kršenje izborne ćutnje. Znači, od aktivnosti državnih funkcionera objavljuje se, eventualno, nešto što je od posebnog društvenog značaja za zdravlje, bezbednost, ili život ljuti. Država ne treba da stane dok traje predizborna ćutnja, ali, s druge strane, ne mogu ni funkcioneri baš da se sete da nešto spektakularno rade što bi mediji morali da prate. Neka funkcioneri iščeznu iz medija, da se građanima malo slegne ova kampanja. Nema tog RRA, ili Saveta za štampu koji može da da precizno uputstvo šta se može objaviti, a šta ne, jednostavno baviti se medijima znači imati visok stepen društvene odgovornosti, a kad imaš odgovornost moraš i da donosiš odluke, pa postoje glavni urednici i urednici, oni primaju plate da odlučuju. Znači svako po zakonu donosi odluku”, smatra Goran Karadžić.

RRA je zadužen za elektronske medije, za štampane, izgleda, nije niko. Republička izborna komisija prethodnih godina bavila se, između ostalog, i tišinom, ali Veljko Odalović, sekretar RIK-a, rekao je za „Politiku”, da je predizborna tišina u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije. Aleksandra Kostić, iz agencije, kazala je da oni kontrolišu sredstva potrošena u kampanji, a „tišina nema nikakve veze sa nama”.

M. Čekerevac

objavljeno: 04.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.