Ko će s kim na izbore?

Izvor: B92, 23.Dec.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će s kim na izbore?

Beograd -- Izbori nisu još raspisani, ali stranke ne prestaju da daju procene o tome s kim hoće i posebno s kim neće na izbore. DS na izbore neće ići sa URS i SPO.

LDP saopštava da još nije formirao koalicju sa SPO-om i SDU-om , s kojima je formirao pokret Preokret.

Stranka Rasima Ljajića, procenjena kao najpoželjnija udavača, još, prema rečima Ljajića, nije odlučila s kim će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ići na sledeće izbore. I PUPS, koji je sada deo koalicije SPS - JS, o novim ili starim partnerima odlučiće od sredine januara.

Ko sa kim hoće, ali i ko sa kim neće biće aktuelna tema sve do izbora. Za razliku od prethodnih izbora, sada je postalo izvesno da Demokratska stranka, Ujedinjeni regioni Srbije, ali ni Srpski pokret obnove neće više biti na istoj izbornoj listi.

Nada Kolundžija, šefica poslaniče grupe "Za evropsku Srbiju", izjavila je da, s obzirom na to da je URS odlučio samostalno da ide i da je SPO promenio svoj politički kurs vezan za Kosovo, da su "to stvari koje se prosto uzimaju u obzir".

Aleksandar Jugović iz SPO kaže da ne treba čuvati lažnu koalicionu idilu zarad, kako kaže, stavljanja u drugi plan programa SPO-a.

"SPO se zalaže za bezuslovne evropske integracije. Mi smo izašli na listi ZES 2008. godine. Mi smo dali obećanje narodu da će Srbija dobiti status kandidata i da ćemo se kretati putem EU, uslov za to jeste promena politike prema KIM", kaže Jugović.

SDP Rasima Ljajića je poželjan kao partner u koaliciji i Demokratskoj stranci i Ujedinjenim regionima Srbije.

Ipak lideri URS-a kažu da za sada na izbore idu sami.

"Naša definitivna odluka je da na izbore izađemo samostalno kao URS i čini mi se da smo vrlo otvoreni u tom našem predizbornom procesu, jasno smo rekli da je politička stranka sa kojom možemo razmišljati o stvaranju predizborne koalicije politička stranka gospodina Rasima Ljajića i mislim da je situacija više nego jasna", rekao je poslanik URS-a Vlajko Senić.

PUPS će od Nove godine prvo razgovarati sa dugogodišnjim partnerima, SPS-om i Jedinstvenom Srbijom. Međutim, ne isključuju razgovore sa drugim strankama.

Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić je rekao da je išao na čaj sa Aleksandrom Vučićem, zamenikom predsednika SNS-a, ali da o predizbornoj saradnji nije bilo reči.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.