Klačar: Nezavisni posmatrači uvek trn u oku političarima

Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klačar: Nezavisni posmatrači uvek "trn u oku" političarima

Posmatrači generalno nikada nisu dobrodošli, čak i kada dobijete akreditaciju, još manje kada je nemate. Važna je činjenica da nisu mogli da se posmatraju izbori. Bilo koji vid fotografisanja, prikupljanja materijala jeste pritisak na posmatrače, ocenio je u Danu uživo Bojan Klačar iz CESIDa, govoreći o jučerašnjim lokalnim izborima u pet opština.

"Objektivno ne vidim previše razloga za sreću stranaka koje su bojkotovale izbore. To je propuštena prilika da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se pokaže politička moć, da ste spremni da se organizujete. Izbori bi bili regularniji, bilo bi više kontrola", ocenio je Klačar u Danu uživo.

Dodao je da bi to značilo i bolju kontrolu izbora, pošto bi bilo više posmatrača, a smatra da bi se podigla i izlaznost.

"Na lokalnom nivou se izbori svedu na trku kandidata iz Beograda, a ne onih iz mesta", smatra Klačar.

Kaže da se vrlo često raspisuju vanredni izbori, da se spajaju sa nacionalnim,a da "političari na lokalnom nivou pričaju o istim temama kao na nacionalnom".

"Vrlo teško može da se rodi neki lokalni lider, jer je u senci lidera iz Beograda, koji učestvuju u kampanji", smatra gost Dana uživo i dodaje da su lokalni lideri demotivisani da se bore na izborima.

Za jučerašnje izbore kaže da je pretpostavka da izbore raspisuje onaj ko proceni da su u tom momentu najbolji.

"Izbori su bili prilika da se demonstrira kontinuitet, snaga, permanentno visoki rejtinzi. Odluka je logično ponajviše odgovarala SNS", kaže Klačar i dodaje da ćemo verovatno za neki dan ući u priču o potencijalnim parlamentarnim izborima.

"Najveće zadovoljstvo je sasvim sigurno u SNS. Što se tiče drugih stranaka različiti su stepeni zadovoljstva", kaže on i dodaje da je DS u teškim uslovima napravila dobre rezultate.

Ističe da je važno da se beogradski izbori ne dočekaju u negativnom tonu i negativnom raspoloženju.

Govoreći o jučerašnjim izborima, Klačar kaže da je izborni dan u četiri opštine prošao relativno mirno, a da je u Pećincima bilo izuzetno mnogo problema, kao i da je "evidentno da je u Pećincima bilo incidenata koji zahtevaju reakcije Tužilaštva i policije".

"Potrebno je iznova i iznova menjati zakone i institucije koje se bave izborima", kaže Klačar i dodaje da, ako se ništa ne uradi u međuvremenu, ne vidi zašto bismo imali bolje izbore sledeće godine.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.