Kazne protiv korupcije

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne protiv korupcije

BEOGRAD - Poslanici opozicije upozorili su da Srbija ne može da se izbori sa korupcijom dok odgovorni za to krivično delo ne budu adekvatno kažnjavani.

U raspravi o godišnjim izveštajima Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, poslanici opozicione Demokratske stranke Srbije (D S S) i Srpske radikalne stranke (SRS) ukazali su da je korupcija usko povezana sa politikom i vladajućom strukturom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i zatražili "konkretne" mere za suzbijanje korupcije.

Poslanici D S S i SRS su ocenili da je kršenje zakona o javnim nabavkama jedan od najvećih problema koji podstiče "bujanje korupcije".

Predstavnici vladajuće Demokratske stranke (DS) odgovorili su da je država rešila da se izbori sa korupcijom i da je borba protiv te vrste kriminala ključna za stvaranje demokratskog društva.

Poslanici D S S su u raspravi naveli da se korupcija u Srbiji neće smanjiti sve dok neko, kako kažu, ne bude odgovarao za kršenje zakona. Oni su naveli da očekuju da Agencija za borbu protiv korupcije konkretnim merama i aktivnostima utiče da pravosudni organi izriču jasne mere protiv odgovornih. Poslanici SRS smatraju da korupcija neće nestati dok se "jasno ne pokaže prstom u onoga ko je vezan za korupciju i kriminal, i dok on ne bude odgovarao".

"Dok se ne pokaže odvažnost i hrabrost da se od predsednika Republike, do šefa neke male kancelarije ne kaže da je lopov i kriminalac ili dobar i častan čovek, nećemo se izboriti sa korupcijom", kazao je poslanik SRS Dragan Stevanović.

Radikali su upitali gde je prava borba protiv "pranja novca" i da li su tajkuni u Srbiji potpuno zaštićeni i nedodirljivi. Oni su naveli da se mora ući u državna preduzeća i proveriti sve zloupotrebe i upitali šta je sa prekršajnim postupcima koje je podnela Državna revizorska insitucija. Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da izveštaji Agencije za borbu protiv korpcije i DRI pokazuju šta je potrebno promeniti u njihovom radu.

"Da li je Srbija danas više korumpirana ili nije, ili se danas o korupciji javno govori, da li počinioci potpadaju pod udar zakona? Teško je dati tačan odgovor, ali kako bi on jednog dana bio dat mi moramo graditi institucije", kazala je Kolundžija. Ona je na tvrdnju opozicije da je mnogo više korupcije nego ranije, rekla da je u Srbiji korupcija označena kao "javno zlo" i da su na taj način stvoreni uslovi da se država izbori sa tim problemom. Kolundžija je navela da će vladajuća poslanička grupa Za evropsku Srbiju podržati izveštaje i zaključke Agencije i DRI i pomoći rad tih tela koja onemogućavaju zloupotrebe u društvu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.