Kas Mude o globalnim efektima američkih izbora, populizmu i skandalima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 09:27

Kas Mude o globalnim efektima američkih izbora, populizmu i skandalima

Predstojeći izbori u SAD imaće velike nacionalne i globalne efekte, rekao je na Beogradskom bezbednosnom forumu Kas Mude sa Univerziteta u Džordžiji.

"Izbori u SAD su definišući i za SAD i šire. One mogu pružati tihu podršku, ili aktivan otpor", rekao je politikolog na jučerašnjem panelu Beogradskog bezbednosnog foruma "Populizam u 2020-im, izvan populističkog cajtgajsta".

Mude tvrdi da, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako Bajden dođe na vlast, verovatno se neće vratiti na politiku koju su SAD imale ranije, zbog unutrašnjih borbi koje SAD trenutno imaju između liberalne demokratije i desnog populizma.

"On će taj sukob preneti u inostranstvo. Već je u svojoj kampanji nagoveštavao da će se suprotstaviti Orbanu u Mađarskoj, stranci Pravo i Pravda u Poljskoj, Bolsonaru itd", navodi Mude.

Populizmu pomaže prelazak na privatne sa javnih medija, tvrdi stručnjak čija je najnovija knjiga "Populizam: Vrlo kratak uvod" prevedena na skoro 20 jezika.

"U Evropi su mnogi bili vezani za određene partije, ili za crkvu...od 80-ih, 90-ih, većina medija su biznisi. Znači moraju da prave novac, novac prave skandali, skandale prave populisti", kaže Mude.

On je primetio i da Tramp nije pobedio zbog Tvitera, nego jer su Njujork Tajms i CNN "kupili priče s Tvitera".

Dosta medija misli da je Tviter pravi život, što srećom nije, kaže gost BBF.

Ipak, dodaje da živimo u doba populizma, koji se nije pojavio sa Trampom, pa neće s njim ni umreti.

Poredeći polarizaciju u Evropi i SAD, Mude je rekao da ne treba preterivati sa tim, i da je u SAD polarizacija problem jer ima dve partije.

"U većini zapadnoevropskih zemalja, i pored sve pažnje koju dajemo teoretičarima zavere i glasnim manjinama, velika većina ljudi nije polarizovana", navodi Mude.

Ipak, anti-populizam hrani polarizaciju, i to ne treba raditi, ne treba mu pristupati moralističkim diskursom, već se, kako kaže, mora promeniti narativ.

O što se više tema razmatra, to je veća verovatnoća da se pronađe nešto zajedničko. Ako pričamo samo o imigraciji i bezbednosti, nikad se nećemo složiti. Ako pričamo o obrazovanju, zdravstvu, javnom prevozu itd, možda smo zapravo na istoj strani, poručuje Mude.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.