KRAJ GLASANJA: Uskoro prvi rezultati!

Izvor: Mondo, 24.Apr.2016, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAJ GLASANJA: Uskoro prvi rezultati!

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni, redovni pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mesta su zatvorena. Pratite MONDO, saznajte prve rezultate

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Prema poslednjim podacima o izlaznosti RIK-a, do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto birača. Do 17 sati prema podacima CeSID-a glasalo je 43,5 odsto glasača.

Evo pregleda celog toka glasanja:

Glasačka mesta otvorena su, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je predviđeno, u sedam časova. U prepodnevnim satima glasanje se odvijalo gotovo istim tempom kao i na parlamentarnim izborima pre dve godine, dok je već presek stanja u 14 sati pokazao da se izlaznost povećala u odnosu na prošle parlamentarne izbore. Taj trend se nastavio i kasnije tokom popodneva. Evo podataka o odzivu birača:

Foto: Ilustracija MONDO/Podaci RIK

Do 18 sati zabeleženo više manjih neregularnosti, ali i dve veće -  u Vranju gde je na biračkom mestu aktivista Jedinstvene Srbije pokušao da zameni glasačke listiće - da glasa sa već popunjenim, a da uzme onaj koji je dobio na biračkom mestu. Druga se dogodila tokom popodneva u selu Ribnik gde je član izborne komisije razlupao glasačke kutije.



I na Kosovu i Metohiji otvorena su sva glasačka mesta i da glasanje protiče u najboljem redu. Na Kosovu i Metohiji do 18 časova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.

Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su jutros u 7.00, uz male tehničke probleme. Na pokrajinske izbore do 18 časova izašlo je 48,1 odsto glasača, što je znatno više nego 2012. godine, kada je izlaznost bila 43,22 odsto, izjavio je večeras zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije (PIK) Miodrag Parlać.

Saznajte kakav je odziv birača  po opštinama u Srbiji.

Završeno je glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi i sve proteklo u najboljem redu, a rezultati sa tih mesta ne smeju se saopštavati, dok se danas u 20 časova ne zatvore biračka mesta.

Predstavnici CeSID-a najavili su da će prve preliminarne rezultate izbora imati do 20. 30 sati, a oko 22 i finalne. RIK će prve preliminarne rezultate objaviti od 22.00 do 22.30 sati.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto: MONDO, Mario Milojević

20.00 - Zatvorena biračka mesta, ali građani koji se zateknu na njima i posle 20 sati mogu da glasaju.

19.37 - Izlaznost do 19 iznosi 53,1 odsto, saopštila CRTA na osnovu obrađenog uzorka od 98,9 biračkih mesta.

19.10 - Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47, 14 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. On je dodao da je na izborima 2014. do 18 časova izlaznost bila 45,67 odsto. 

Predsednik RIK Dejan Đurđević najavio je da će po zatvaranju biračkih mesta birački odbori pristupiti brojanju glasova, te da će prvi rezultati, preliminarni, biti saopšteni između 22 i 22 i 30 časova.

18. 41 - Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark danas nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka. Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

18.00 - Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 17 sati zabeležen odziv birača od 43, 5 odsto, saopštio CESID. U centralnoj Srbij zabeležen je odziv od 45, 9 odsto, u Beogradu 39,5, a u Vojvodini 42,8 odsto.

Prema podacima CeSID-a na izborima 2014. godine, odziv u 17 sati bio je 41,1 odsto. Saznajte koja je nova prognoza CeSID-a o izlaznosti.

17.48 - Najnoviji incident - policija je članu izborne komisije u selu Ribnik odredila zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu.

17.40 - Predstavnici ruske Centralne izborne komisije za sada nisu registrovali kršenje izbornog zakona na izborima u Srbiji, izjavio je član CIK Vasilij Lihačov. "Može se konstatovati transparentnost procesa glasanja i visoka izlaznost birača", kaže Lisačov.

17.28 -Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je da je izlaznost građana na izbore do 16 časova bila 39,6 posto, javlja N1.

17.10 - Manji incident dogodio se na jednom biračkom mestu u Svilajncu, gde je jadan kandidat za odbornika stajao na biračkom mestu i "lično sam intervenisao", izjavio je Tanjugu predsednik Opštinske izborne komisije u Svilajncu Milivoje Radovanović. "Radi se o ozbiljnom čoveku, što je iznenađujuće", dodao je Radovanović.

17.03 - Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će izlaznost na izbore biti veća od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz CeSID-a.

16.04 - Predsednik Dveri Boško Obradović glasao je na biračkom mestu u Vatrogasnom domu u čačanskom naselju Alvadžinica. Obradović je na glasanje došao sa sinom.

15.15 - Predsednik Nove Srbije i dosadašnji ministar za vanredne situacije Velimir Ilić glasao je na biračkom mestu u Osnovnoj školi Sveti Sava u čačanskom naselju Atenica. Ilić je na biračko mesto došao sa suprugom Goricom, sinom, ćerkom i dve unuke.

15. 10 - CESID: DO 14 ČASOVA IZAŠLO JE 29, 7 ODSTO BIRAČA

Veća izlaznost u centralnoj Srbiji u odnosu na jutrošnju - 31, 6 odsto

Foto: Tanjug/Dragana Kujundžić

 15.00 - RIK: IZLAZNOST 28,89 ODSTO

Izlaznost  na današnjim izborima neznatno je veća nego na prethodnim parlamentarnim izborima kada je do 14 sati izašlo 28, 37 odsto.

U centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto,

U Vojvodini 28,69 odsto,

U Beogradu 28,49 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Narednu konferenciju RIK će održati u 19 sati kada će biti dat presek izlaznosti do 18 sati.

Foto: Ilustracija MONDO/Podaci CeSID

14.49 - Er Srbija saopštila da se građanima sa broja, koji ova kompanija koristi za obaveštavanje putnika o promenama termina letova, šalje SMS sa sugestijom da glasaju za određenu stranku.

13.30-  Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović glasao  na biračkom mestu na Novom Beogradu. Jovanović je na glasanje došao sa suprugom Jelenom Jovanović.

13:10 - Još jedan incident: Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića. Kako je rečeno iz Gradske izborne komisije u Kraljevu, glasanje na ovom mestu nije prekinuto jer je navodno u pitanju ljudski faktor.

13.00 -Manje nepravilnosti u Novom Pazaru i Prijepolju zbog postavljanja propagandnih transparenata.

12.50 -  Organizacija CRTA saopštila je da je su na dva odsto biračkih mesta primećene ozbiljne neregularnosti, a najviše ih je u Vojvodini i u istočnoj Srbiji. U Pančevu je ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala koji su birači izašli na glasanje.

12.30 - Lider DS Bojan Pajtić glasao u Novom Sadu, u Mesnoj zajednici Prva vojvođanska brigada, na biračkom mestu 177. On je na biralište došao sa suprugom Vesnom i sinom.

12.00- Premijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je oko podneva na Novom Beogradu. Vučić je na biračko mesto 27 u Bulevaru Mihajla Pupina 117 došao sa ćerkom.

Izvor: youtube

11.55 - Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je na biračkom mestu u vrtiću "Cerak" u Beogradu.  Predsednik Nove stranke Zoran Živković glasao je  na biračkom mestu na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Živković je na glasanje došao sa suprugom Biserkom i decom.

11.50 - Član predsedništva Demokratske stranke Dragoljub Mićunović glasao je  u osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu. Mićunović je na glasanje došao sa suprugom Dubravkom Mićunović.

11:29 - Ekipa Foneta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije. Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija. Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

11.10 - RIK : DO 10 SATI NA IZBORE IZAŠLO 8,85 ODSTO BIRAČA

U centralnoj Srbiji glasalo 8,50 odsto birača

U Vojvodini 9,82

U Beogradu 8,34 odsto

11.15 -Lažna dojava o bombi na Voždovcu.

Policija je danas ispitala lokaciju biračkog mesta 81 u beogradskom naselju Voždovac i utvrdila da je dojava o bombi bila lažna. Glasanje na tom glasačkom mestu je nastavljeno.

11.05 - Na biračkom mestu u Vranju zabeležena neregularnost - glasač uneo zaokružene glasačke listiće. O tome više čitajte OVDE.

11. 00 – I predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je  u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu. Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković glasao je u 10 sati u selu Končarevu, gde je rođen i gde živi. Marković je na glasanje došao sa članovima porodice. U 11 časova je glasao i lider Levice Srbije Borko Stefanović u Novom Sadu.

10.40 - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović glasala je na biračkom mestu u beogradskom naselju Dedinje.

Zorana Mihajlović je na glasanje došla sa suprugom Vladimirom Atancakovićem i sinom.

10.30 - Lider SDP Rasim Ljajić glasao je pre podne na biračkom mestu br. 82 u novopazarskom naselju Hadžet.  Ljajić je na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". I Nosilac izborne liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić glasao je danas, u 10.30 sati, u Osnovnoj školi ''25. maj''. Zukorlić je glasao u prisustvu supruge i ćerke.

10.10 - PREMA PODACIMA CESID-a DO 9 SATI JE GLASALO 5,2 ODSTO UPISANIH BIRAČA

Centralna Srbija - 5,1%

Beograd - 4.2 %

Vojvodina - 6.6%

Na prošlim izborima 2014. godine kada je urađen prvi presek stanja je bio gotovo isto- 5, 3 odsto birača. Na parlamentarnim izborima 2012. izlaznost je bila nešto veća - 6.6 odsto.



Programski direktor Cesida Đorđe Vuković je na konferenciji za novinare izjavio da su ovo projekcije na osnovu uzorka od 800 biračkih mesta, što je oko 10 odsto od ukupnog broja biračkih mesta.

Vuković je naveo da će Cesid u 17 časova moći da predstavi finalne projekcije.

Foto: Tanjug, Rade Prelić

10.00 - Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić glasala je danas oko 10 časova na biračkom mestu u opštini Palilula.Ona je glasala na glasačkom mestu u prostorijama Skupštine grada u ulici 27. marta u Beogradu. I lider SDS Boris Tadić i lider radikala Vojislav Šešelj glasali su nešto posle 10 časova.Tadić je svoj glas predao na opštini Stari grad, na izbornom mestu 34, a Šešelj na svom biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi Svetislav Golubović Mitraljeta u Batajnici. On je na glasanje došao u društvu supruge i sina.

9.30 - Ministar rudarstva i energetike i zamenik predsednika SPS Aleksandar Antić glasao je danas u  na Zvezdari u Beogradu.

09.20 - Lider Pokreta socijalista i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin glasao je danas u Osnovnoj školi Branko Ćopić na Vidikovačkom vencu. Vulin je na glasanje došao sa suprugom Natašom i sinom.

09.15 - RIK: Izbori protiču u najboljem redu. Prvi rezultati o izlaznosti u 11 sati.

Foto: MONDO ilustracija / Mario Milojević

9.05 - Predsednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović glasao je na biračkom mestu Ušće u Bulevaru Zorana Đinđića u Beogradu. Jovanović je na izbore došao sa suprugom. U to vreme glasala je i ministarka zadužena za evropske integracije i funkcioner SNS Jadranka Joksimović  u Osnovnoj školi Bora Stanković u Beogradu.

9.00 - Sva biračka mesta u Nišu jutros su otvorena, ali je na manjem broju mesta zbog organizacionih problema bilo kašnjenja, te će ta biračka mesta biti otvorena duže nego ostala, izjavila je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević.

"Pojedini birački odbori nisu se najbolje snašli sa organizacijom birališta i velikim brojem glasačkih listića, tako da su s manjim zakašnjem krenuli da rade", izjavila je predsednica.

Ona je navela da će biračka mesta na kojima je bilo kašnjenja, večeras biti otvorena onoliko minuta duže koliko je kasnilo otvaranje.


08.35 - Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je svoj glas, uz prisutvo velikog broja predstavnika medija, predao na glasačkom mestu 37. On je na glasačko mesto došao u pratnji supruge.

8.30 - U opštini Tutin još nisu otvorena dva gradska biračka mesta, zbog neadekvatnosti prostorija.

"Došlo je do toga da su dve biračke prostorije male da prime sve izborne posmatrače, ali verujem da ćemo ubrzo naći adekvatnu zamenu za njih i da će i ta dva mesta početi da rade", rekla je Adisa Halilović Beti. Na teritoriji Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške pravo glasa ima 161.501 osoba, a glasa se na 276 biračkih mesta.

8.00 - Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas u 8 sati u Osnovnoj školi Borislav Pekić na Bežanijskoj kosi u Beogradu. On je na glasnaje došao sa suprugom. Ministar pravde i potpredsednik Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je danas na biračkom mestu u beogradskoj opštini Vračar.

07.45 - Članica predsedništva Srpske napredne stranke i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije u dosadašnjem mandatu Maja Gojković glasalana biračkom mestu u Ulici Vase Stajića u Novom Sadu.

7.30 - I gradski menadžer Goran Vesić je glasao među prvima na biračkom mestu u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

7.00- Izborna komisija proverila je, pre glasanja, svu dokumentaciju, i zapečatila glasačke kutije, nakon čega je usledilo glasanje. a biračkom mestu 11 na Cvetnom trgu prvi je glasao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Na snazi predizborna tišina

U zemlji je na snazi predizborna tišina koja traje do zatvaranja biračkih mesta, a podrazumeva zabranu izborne propagande.Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

 Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je jutros u sedam sati, po otvaranju biračkog mesta u Beogradskoj poslovnoj školi.

Srbija danas na vanrednim parlamentarnim i redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima bira 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava.

Na parlamentarnim izborima nadmeće se 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok su biračka mesta otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 20 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Opširnije o tome čitajte OVDE.

Glasački listići za parlamentarne izbore su led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze, dok će, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići su svetlo zelene boje, a kontrolni listić boje slonove kosti.

A kako bi trebalo da izgleda glasanje, odnosno koja pravila bi trebalo da poštujemo pročitajte OVDE.

NA KOSOVU DEŽURAJU POLICAJCI, GLASALO 35,28 ODSTO BIRAČA

Na Kosovu i Metohiji do 18 časova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.

Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 106.094 biraca.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji jutros su u 7 sati otvorena biračka mesta, a glasa se na 21 lokaciji na 90 biračkih mesta.

U Srednjoj tehnickoj skoli “Mihajlo Petrović Alas” biračko pravo jutros su iskoristili gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremnog opstinskog organa Aleksandar Špirić.

Na jednom od biračkih mesta glasao je i ministar lokalne samouprave u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić, koji je i koordinator Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Među onima koji su jutros iskoristili svoje biračko pravo bio je i načelnik kosovskomtrovačkog Okruga Vaso Jelić i kandidat za narodnog poslanika iz Kosovske Mitrovice dr Milovan Krivokapić.

Na ulicama je pojačano prisustvo pripadnika KPS-a koji će nakon završetka izbornog procesa biti uključeni u pratnju izbornog materijala i glasačkih listića koje će OEBS transportovati za Rašku i Vranje.

Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a  koje je imenovala Republička izborna komisija ispred stranaka koje učestvuju na izborima.

OEBS je  u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM.

GLASA DIJASPORA, U SARAJEVU VELIKA IZLAZNOST

U ambasadi Srbije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, na biračkom mestu broj jedan, zadovoljni su izlaznošću glasača na vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, koja je do 14 sati prešla 40 odsto upisanih građana s pravom glasa.

Za glasanje u zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu prijavljeno je 156 glasača, rekao je Čedomir Labus, predsednik Biračkog odbora, preneo je portal Klix.ba.

"U ambasadi u Sarajevu biračko mesto otvoreno je od 7 do 20 sati U BiH je otvoreno još jedno biračko mesto u generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci", rekao je Labus.

Prema njegovim rečima, glasanje u Ambasadi u Sarajevu odvija se bez ikakvih smetnji.

"Do sada je izlaznost jako dobra, preko 40 procenata. Sve se odvija normalno, bez ikakvih problema, bez smetnji i ometanja. Očekujemo popodne još veću izlaznost i potpuno smo zadovoljni", rekao je.

Predsednik Biračkog odbora u generalnom konzultatu Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić izjavio je, da je od 512 upisanih u birački spisak na tom glasačkom mestu jutros od 7 do 10 sati, glasalo 105 građana.

"Glasanje se odvija regularno bez ikakvih problema i očekujemo da će do kraja glasačkog dana većina prijavljenih birača da obavi svoju dužnost", rekao je Ilić, preneli su banjalučki mediji.

Jedino glasačko mesto otvoreno je jutros u 7 sati i u Austriji.

Glasačko mesto sa brojem 1 otvoreno je u Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Beču.

Za glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji u Austriji se prijavilo 557 građana Republike Srbije sa biračkim pravom.

Biračko mesto u Salcburgu nije otvoreno zbog neispunjavanja uslova da se prijavi 100 birača za glasanje.

Od 7.00 do 20.00 sati glasa se i na biračkim mestima u Belgiji, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi  je obavljeno juče i  sve je proteklo u najboljem redu.

Rezultati sa tih mesta se ne smeju saopštavati, dok se danas u 20 časova ne zatvore biračka mesta.

Parlamentarne izbore prati 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača, a partije koje učestvuju u izbornoj trci imaće oko 300.000 svojih "čuvara kutija".

Prve rezultate današnjeg glasanja Cesid  će objaviti sat vremena po zatvaranju birališta, odnosno u 21 sat.

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

IZBORI U VOJVODINI

19.00 - Na pokrajinske izašlo je 48,1 odsto glasača, što je znatno više nego 2012. godine, kada je izlaznost bila 43,22 odsto.

15.00 - DO 14 sati glaslo 29, 54 odsto građana.

11.00 - PIK: Do 10 časova glasalo 12,22 odsto građana.

U Novom Sadu na birališta izašlo 5,6 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena u Opovu i Titelu.

08.15 - Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme i izborni proces protiče u skladu sa zakonom utvrđenim pravilima, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

Ona je rekla da je je otvoreno svih 1.785 izbornih mesta na teritoriji Pokrajine i da nije bilo nikakvih primedbi na regularnost.

"U nekoliko slučajeva zabeležini su manji tehnički propusti koji su rešeni u hodu", rekla je Zlojutro.

Pokrajinska izborna komisija utvrdila je da je konačan broj birača u Autonomnoj pokrajini Vojvodini 1.729.437.

Pokrajinski izbori su prvi u kojima će biti korišćen proporcionalni izborni sistem, isti onaj koji važi za republičke i lokalne izbore.

U svim prethodnim izborima za pokrajinsku skupštinu bio je zastupljen ili kombinovani izborni sistem, u kom je 60 poslanika birano po većinskom i isto toliko po proporcionalnom sistemu, ili isključivo većinski, što je bio slučaj početkom devedesetih godina.

Pomenuti kombinovani sistem je važio i na prethodnim pokrajinskim izborima 2012. godine, da bi u junu 2014. godine Skupština AP Vojvodine donela odluku da se ubuduće pokrajinski poslanici biraju isključivo po proporcionalnom sistemu.

Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

FOTO: Koji su političari uranili po "izborni muštuluk"?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2016

U Srbiji se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori. Mnogi građani poranili su i glasali već po otvaranju biračkim mesta, a među njima i političari i funkcioneri...07.20 Đurić glasao u MZ Cvetni trg..Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.