KADA NAS ČEKAJU IZBORI? Konačan datum zavisi od važne odluke - svi detalji na jednom mestu

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 08:20

KADA NAS ČEKAJU IZBORI? Konačan datum zavisi od važne odluke - svi detalji na jednom mestu

Ključni rok je 3 meseca, ali konačan datum zavisi od jedne važne odluke.

Srbija će ići na prevremene parlamentarne izbore, poručio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I dok je on naveo da je izlazak na birališta pitanje meseca, premijerka Ana Brnabić smatra da bi trebalo da budu održani do kraja godine. A kakve procedure i rokove predviđa zakon?

Zakonski sled održavanja izbora izgleda ovako:

1. Ostavka premijerke
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
2. Rok od mesec dana za drugog mandatara

3. Raspisivanje izbora

4. Izborna kampanja od 45 do 60 dana

5. Izlazak na birališta

To znači da bi izbori morali da budu održani najkasnije u roku od tri meseca od trenutka podnošenja ostavke premijerke. U ovom redosledu za sada je nepoznat korak koji pokreće ceo mehanizam, a to je: kada bi premijerka mogla da podnese ostavku.

- To što premijerka nije sada podnela ostavku pokazuje da predsednik želi još da sačeka, da razgovara, da se nešto eventualno reši pre nego se odluči na raspisivanje izbora - smatra analitičar Bojan Klačar.

Ovo je potvrdio i sam Vučić koji je naveo da će da sačeka neke ljude da dođu da razgovaraju, iako je jasno da se nadaju drugim stvarima koje se nikada neće dogoditi, da se na ulici preuzima vlast jer je sa tim, kako je naveo, završeno. O vremenskom okviru za čekanje nije se izjasnio.

- Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike među onima koji bi trebalo da imaju više odgovornosti, ako ne, idemo na izbore. Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje meseca - rekao je Vučić.

Predsednik je potom detaljno objasnio proceduru koja dovodi do raspisivanja izbora.

- Ona podnosi ostavku, ja kao predsednik imam obavezu da u roku od mesec dana ponudim mandat nekom drugom da formira vladu, a ako se desi da nema većine u Skupštini, a SNS neće želeti novi mandat jer smo zadovoljni radom Ane Brnabić, to znači kada istekne mesec dana, ostaju nam ustavni rokovi za izbore - rekao je on.

Klačar kaže da od momenta raspisivanja izbora, kreće kampanja koja može trajati najmanje 45 a najviše 60 dana. O eventualnom datumu održavanja izbora, Vučić kaže da je spreman na dogovor.

- Kada istekne mesec dana, ostaju nam ustavni rokovi za održavanje novih izbora. U skladu sa tim, spremni smo da se o datumu novih izbora i da li da budu sa još nekim izborima dogovaramo sa onima koji bi voleli da imaju neke gradske ili opštinske izbore, a nikako neke druge - ističe Vučić. Naglašava da su uvek spremni da se dogovaraju, ali da to neće biti pitanje nečije partijske volje, već pitanje razgovora svih političkih činilaca.

- Nikako neće biti mesto gde će manjina nadjačati većinu, ali će se i većina truditi da bude veoma poštena, ozbiljna i odgovorna i da da sve od sebe da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine o tome na koji način i u kom trenutku da različiti izborni procesi budu održani - kaže Vučić.

O prevremenim izborima govorila je i premijerka, koja je ponovila da je spremna da da ostavku.

- Uvek sam spremna da podnesem ostavku, ali kada se društvo nalazi u krizi, jedini način je razgovor, a oni ne žele razgovor, spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu. Smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku Republike da donese odluku - rekla je premijerka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.