Još jedan kandidat se povukao iz izborne trke

Izvor: B92, 02.Mar.2020, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan kandidat se povukao iz izborne trke

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar objavila je da odustaje od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke na novembarskim izborima.

Ejmi Klobučar (59) je rekla da planira da na unutarstranačkim izborima podrži bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, u pokušaju da ujedini umerene, centrističke birače demokrata.

Izborni štab Ejmi Klobučar je saopštio da ona leti za Dalas, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde će večeras biti na Bajdenovom skupu.

Ejmi Klobučar je treća osoba koja je odustala od trke za demokratsku nominaciju u poslednjih 49 sati, posle sinoćnog iznenadnog povlačenja bivšeg gradonačelnika Saut Benda Pita Butidžidža i odustajanja milijardera Toma Stejera u subotu uveče.

Njihova povlačenja iz trke odražavaju naglo ujedinjavanje centrista iza Bajdena, čiji je glavni rival senator iz Vermonta Berni Sanders koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu.

Uz Bajdena (77) i Sandersa (78), u trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, ostali su milijarder Majkl Blumberg (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

I Butidžidž i Klobučareva su se povukli posle ubedljive pobede Bajdena na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Južna Karolina u subotu, a uoči sutrašnjih izbora u 14 saveznih država, takozvanog "superutorka", kada se bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, delegati će od 13. do 16. jula u Milvokiju odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Posle izbora u četiri savezne američke države, na kojima je ukupno birano 155 delegata, u vođstvu je Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučareva (sedam).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Klobučar odustala od trke za predsedničkog kandidata američkih demokrata, podržaće Bajdena

Izvor: Danas, 02.Mar.2020

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar objavila je danas da odustaje od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke na novembarskim izborima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.