Izraelski vicepremijer: Arapske zemlje nisu spremne za demokratiju

Izvor: Blic, 12.Dec.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski vicepremijer: Arapske zemlje nisu spremne za demokratiju

Izraelski vicepremijer Moše Jaalon ocenio je danas da mnoge arapske zemlje nisu zrele za demokratiju i dodao da je Izrael naučio gorku lekciju iz demokratije kada je islamistički Hamas došao na vlast nakon slobodnih izbora na palestinskim teritorijama 2006. godine.

Sledeće godine ta organizacija je silom preuzela vlast u pojasu Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Ova izjava će razljutiti mnoge na Bliskom istoku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde je hiljade ljudi umrlo i hiljade rizikovalo zivote u pobunama protiv diktatora, navodi AP.

Demokratski izbori ne dovode uvek do demokratske prakse, smatra Jaalon.

"Nismo sigurni da ono čemu smo sada svedoci jeste stvarna demokratizacija. Hamas je eksplotisao demokratska pravila igre da nametne nedemokratski režim,"rekao je Jaalon.

"Mi mislimo da ne možete dostići demokratiju kroz izbore, mi verujemo u dug proces. On treba da počne obrazovanjem", dodao je on, ocenivši da je Tunis možda zreo za demokratiju, ali da Palestinci nisu.

Takođe je rekao da su odmah posle pobede hamasovci počeli obračun s opozicijom i da su rivalski aktivisti Fataha bacani sa prozora oblakodera.

Palestinska strana tvrdi da Izrael i Zapad primenjuju dvostruke standarde, propovedajući demokratiju, a onda odbijajuući da priznaju rezultate izbora iz 2006. godine.

Palestisnki portparol Gasan Katib rekao je da Jaalon ima rasistički pristup neprihvatljiv za zvaničnika države koja je okupirala Palestinu i svakodnevno izaziva patnje i probleme.

"Izrael je poslednja zemlja na svetu koja može da govori o ljudskim pravima jer je Izrael tokom čitavog perioda okupacije kršio prava Palestinaca, neopravdanim ubijanjem , rušenjem kuća i konfiskovanjem zemlje", kazao je Katib.

Jaalon je bivši šef izraelske armije i član vladajućeg konzervativnog Likuda.

Palestinci su, inače, najavili izbore za maj sledeće godine u okviru plana pomirenja između Hamasa i Fataha koji vlada Zapadnom obalom.

Uspeh islamističkih partija na egipatskim izborima podstiče strahove u Izraelu za buduće veze između dve zemlje koje su potpisale mirivni sporazum 1979. godine.

Na novinarsko pitanje da li je Egipat spreman za demokratiju, Jaalon je odgovorio da je Bliski istok u prvom veku demokratizacije, a da su Evropi bile potrebne stotine godina da je postigne.

Osvrćući se na Iran, Jaalon je rekao da je ta zemlja suočena s izborom da li da ima atomsku bombu ili da preživi, pozvavši na oštrije sankcije prema Teheranu i ocenivši da je vojni udar poslednja opcija.

Povezane vesti: SAD: Palestinska kandidatura u UN utiče na mirovni proces I Egipat priprema razmenu zatvorenika s Izraelom Abas: Predlog Kvarteta za Bliski istok neprihvatljiv Izraelski ambasador se vratio u Jordan Sukob Izraela iEgipta ugrožava region

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.