Izjava Vlade Srbije povodom zaključka ODHIR o izborima

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 11:54

Izjava Vlade Srbije povodom zaključka ODHIR o izborima

Vlada Srbije oglasila se povodom izjave međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ KDIPLj o preliminarnim nalazima u vezi sa izborima održanim 17. decembra.

Izjavu Vlade Srbije prenosimo u celosti.

"Vlada Republike Srbije upoznata je sa sadržajem Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima Misije OEBS/KDIPLj za međunarodno posmatranje izbora u vezi sa vanrednim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima održanim 17. decembra 2023. godine. Ovaj korak predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje srpskih organa sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, a koja je ključna za unapređenje izbornog sistema u Srbiji".

Srpske organi su pokazali dosledan i posvećen pristup u sprovođenju preporuka iz prethodnih izveštaja KDIPLj o izborima. Takvi napori uključuju obimne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, predsedničkih izbora 2017. godine, i vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine. Rezultati implementacije potvrđuju ovu posvećenost: 14 preporuka je u celosti sprovedeno, 14 preporuka je u najvećoj meri implementirano, dok je 29 preporuka delimično usvojeno. Ovaj napredak ukazuje na nepokolebljivu posvećenost Srbije u poboljšanju izbornih uslova i jačanju vladavine prava i demokratskih procesa, u saradnji sa EU, OEBS/ KDIPLj-om i drugim relevantnim partnerima.

Vlada Srbije i nadležne institucije iščekuju Konačni izveštaj Misije za posmatranje izbora KDIPLj-a za vanredne parlamentarne izbore 2023. godine. Srpski organi su u potpunosti spremni da pruže pojašnjenja za pokrenuta pitanja, angažuju se na daljem unapređenju izbornog ambijenta i da nastave rad u saradnji sa OEBS/ KDIPLj u sprovođenju njihovih preporuka. Ova posvećenost pokazuje opredeljenje Republike Srbije ka jačanju svojih demokratskih institucija i principa dobrog upravljanja", stoji u izjavi Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"POSVEĆENOST JAČANJU INSTITUCIJA" Vlada Srbije: Saradnja sa misijom OEBS-a ključna za unapređenje izbornog sistema

Izvor: Blic, 21.Dec.2023

-Vlada Republike Srbije upoznata je sa sadržajem Izjave o preliminarnim nalazima i zaključcima Misije OEBS/KDIPLj za međunarodno posmatranje izbora u vezi sa vanrednim parlamentarnim izborima održanim 17. decembra. Ovaj korak predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje srpskih organa sa Kancelarijom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.