Izborna tišina u Sloveniji prekršena 43 puta

Izvor: S media, 06.Jun.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna tišina u Sloveniji prekršena 43 puta

Na slovenačkom referendumu o arbitražnom sporazumu za određivanje granice sa susednom Hrvatskom do 11 sati glasalo je svega 15,25 odsto od oko 1,7 miliona upisanih u birački spisak.

Mala izlaznost na birališta se tumači zasićenošću građana brojnim izlascima na glasanje na parlamentarnim, lokalnim, predsedničkim izbore kao i na referendume, ali i lepim vremenom koje su mnogi iskoristili da odu na izlet.

Slovenački glasači danas odgovaraju na pitanje "Da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << li ste za to da se prihvati zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, koji je Državni zbor (parament) usvojio na sednici od 19.aprila 2010.godine?".

U slučaju pozitivnog ishoda određivanje šest stotina duge granice između dve susedne zemlje biće povereno međunarodnoj arbitraži.

Do večeras u 19 časova kada će biti objavljeni prvi delimični i nezvanični rezultati glasanja u Sloveniji vlada izborna tišina. Konačni nezvanični rezultati referenduma će biti objavljeni 14.juna.

Izborna tišina, koja je u Sloveniji stupila u petak u ponoć, povodom današnjeg referenduma o arbitražnom sporazumu sa Hrvatskom, prekršena je već 43 puta, što je odraz oštre kampanje vladajućih i opozicionih stranaka, koje imaju suprotstavljene stavove o valjanosti tog rešenja za prevazilaženje međugraničnog spora dve zemlje.

Prema podacima Republičkog inspektorata za unutrašnje poslove, kršenja izborne tišine je bilo širom republike, ali još nema podataka o tome ko se oglušio o pravilo koje prati demokratsko izjašnjavanje građana.

Izborna tišina je, kako prenosi agencija STA, kršena na različite načine - putem medija, na Internetu, preko panoa i plakata i na druge načine.

Referendum je počeo jutros u sedam sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju posle 19 sati, kada će biračka mesta biti zatvorena.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.