Izborna tišina u Hrvatskoj počinje u ponoć

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 10:11

Izborna tišina u Hrvatskoj počinje u ponoć

Zagreb -- U Hrvatskoj u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedelju.

Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani.

Za kršenje izborne tišine predviđene su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna za pojedinca do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola miliona kuna za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnje iznosom od 10.000 do 30.000 kuna. Inače, sa lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje u odnosu na pre četiri godine.

Danas se očekuju poslednje poruke kandidata građanima. Birači u nedelju biraju kandidate za predsednika opština i gradskog veća, kao i za županijske skupštinske i opštinske načelnike, gradonačelnike i župane i njihove zamenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gde su Hrvati manjina.

Na da lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da udju zelju bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a reč je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzetak od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice i ne moraju da imaju potvrde o testiranju na koronavirus ili potvrde da su vakcinisani.

Za osobe koje dolaze po tom osnovu važiće pravilo da ne smeju da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 sati inače će nad njima biti primenjen epidemiološke mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj od ponoći izborna tišina

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Maj.2021

ZAGREB - U Hrvatskoj u ponoć stupa na snagu izborna tišina pred lokalne izbore koji će biti održani u nedjelju, 16. maja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Da li izborna tišina u Hrvatskoj može "utišati" Plenkovića i Milanovića: U nedelju lokalni izbori u Hrvatskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 07:14

U Hrvatskoj se u nedelju održavaju lokalni izbori..U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedelju. Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani...Za kršenje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.