Izborna taktika u HR: Plaćaju Romima promenu identiteta

Izvor: B92, 05.Sep.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna taktika u HR: Plaćaju Romima promenu identiteta

Zagreb -- Predstavnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskoj Veljko Kajtazi izjavio je da njegovi sunarodnici Romi u Hrvatskoj promene identitet za nekoiko stotina kuna.

Kako je istakao, promene identiteta Roma uoči izbora u Hrvatskoj 11. septembra posebno su zastupljene u Baranji, te da je zbog toga morao da odmah reaguje razgovorom sa ministarkom Uprave.

Kajtazi je za regionalnu N1TV rekao da veruje u Hrvatskoj živi između 35.000 i 40.000 Roma, znatno više nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se to prikazuje, te ističe da je jedan od razloga da se oni deklarišu kao Romi - uvek strah.

Jedni se, kaže, deklarišu prema verskoj opredeljenosti, neki kao Bošnjaci, muslimani ili Jugosloveni.

Kajtazi kaže da je od nadležnih u Osiječko-baranjskoj županiji tražio da se to zaustavi na neki način.

"Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantovano ime predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna da promene identitet", kaže Kajtazi.

Potvrđuje da je posebno sumnjiva Baranja i da ima saznanja da su određena sredstva, nekoliko stotina kuna pre promene i posle glasanja, nuđena pojedincima da promene identitet.

Ne želi, međutim, da govori o konkretnim imenima, ali ističe da je odmah reagovao i tražio pomoć ministarke Uprave.

Upitan zar takvo vreme u Hrvatskoj nije prošlo, Kajtazi podseća na situaciju od pre dva-tri meseca kada su podmetani požari u romske kuće i bacane bombe, a i policija ih, kaže, tuče.

"Mi ne znamo zašto, zbog čega, niti ko je to učinio", kazao je Kajtazi, koji je i sam nedavno bio meta rasističkih napada.

Ako se, rekao je, prema njemu mogu dogoditi takvi napadi, onda može, kaže, misliti šta se može sve dogoditi jednom običnom Romu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.