Izvor: Beta, 26.Maj.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna reforma uslov za borbu protiv korupcije

BEOGRAD, 26. maja 2010. (Beta) - Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je u sredu u Beogradu da je Srbiji za uspešnu borbu protiv korupcije potrebna promena izbornog sistema i ukidanje institucije blanko ostavki narodnih poslanika.

"Partije su od narodnih poslanika napravile delegate i sada imamo ne višepartijski nego više delegatski sistem", rekao je Goati na konferenciji za novinare govoreći o odnosu politike i korupcije u Srbiji.

Kao primere, kako je rekao, svemoći partija u Srbiji koja ne postoji ni u jednoj drugoj demokratskoj državi, Goati je naveo da stranke nakon parlamentarnih izbora sa lista od 250 kandidata biraju narodne poslanike nezavisno od redosleda na listi, kao i da ih obavezuju da potpišu blanko ostavke.

Potrebno je promeniti sadašnji posredni proporcionalni izborni sistem, jer na osnovu njega partijska rukovodstva nakon izbora sa liste od 250 kandidata biraju narodne poslanike pretvarajući ih u svoje delegate, rekao je Goati i dodao da treba ukinuti i blanko ostavke koje ne postoje u drugim demokratskim zemljama.


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.