Izvor: Radio 021, 01.Mar.2020, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna frka: Ko će s kim da napreduje?

Izbori na svim nivoima biće raspisani 4. marta, pa ćemo moći da se spremimo za donošenje odluke kome ćemo da od 26. aprila prebacimo odgovornost za kolektivnu sudbinu u naredne četiri godine.

Mnogi će se složiti da je domaći fudbal već godinama neuzbudljiv, jer se unapred zna šampion. Kako onda da vas zanima igra, ako je rezultat već poznat?

Tako nekako dođe i sa ovogodišnjim izborima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jedino što još može da spase meč u kojem se takmiče superligaš i timovi iz Vojvođanske lige - Jug, jeste neki lep potez, "štikla" o kojoj će se pričati, sjajna asistencija ili sumnjiv auto-gol zbog kojeg će se svi gledaoci pitati da li je baš sve od početka bilo regularno, iako dobro znaju da nije, jer su poslednje ostatke plate uložili u "proverenu dojavu".

Vreme velikih igrača na izanđalim domaćim terenima je prošlo, ostaju tek samoprozvani majstori koji se razlikuju po tome što su malo iznad proseka od ostatka saigrača u FK Srpski politički establišment. Mnogo važnije od dobrih poteza i regularnosti igre postale su kombinacije, koje se, jasno, donose van terena.

"Dok je lopta u vazduhu, da vam saopštim spisak timova" 

Nije slučajnost da je ovonedeljni pregled izbornih dešavanja u Novom Sadu počeo povlačenjem sportskih paralela sa politikom. Šef Srpske napredne stranke u Novom Sadu Miloš Vučević bio je misteriozan kada je u pitanju sastav koalicionih partnera naprednjaka u pohodu na novi mandat. Tako Vučević ne otkriva da li će biti saradnje sa Tomislavom Bokanom, koju je ovaj već najavio, poručujući da mu je ipak draže što lider pokreta Dinara-Drina-Dunav govori da je u koaliciji sa naprednjacima, nego sa Dušanom Bajatovićem ili Bojanom Pajtićem.

Izjava "dok je lopta u vazduhu, da vam saopštim spisak timova" pripisuje se komentatoru Zvonku Mihajlovskom, a tako nekako nedefinisano deluju i ovonedeljne izjave naprednjaka u vezi sa koalicionim partnerima. Članovi SNS-a razgovaraju sa svim aktuelnim partnerima u vlasti, pa nam ostaje da sačekamo još nekoliko dana kada bi SNS u Novom Sadu trebalo da objavi s kim će sve zajedno nastupati na izborima. Sudeći po najavama Vučevića, neupitno je da će biti promena u sastavu i formaciji.

"Ne može stalno da igra istih 11 na terenu. Ne možete da napustite klub zato što vas trener promeni... Većina ostaje u klubu. Valjda je čast biti u prvih 16, biti u prvom timu, ići na pripreme sa klubom...", poručio je nosilac liste SNS-a u Novom Sadu Miloš Vučević.

Ne postoji ljubitelj fudbala koji u nekom momentu nije poželeo da mu Ronaldinjo, iz nekog razloga, pošalje 3.000 evra, jer je jednom od najtalentovanijih fudbalera ikada to praktično ništa, a svakom bi takav finansijski input bio dovoljan da se ponovi polovnim automobilom. Ili, ako hoćete još dalje, mnogi su pomislili kako bi voleli da im "čuveni meniskus" nije zavrnuo karijeru kad su bili najperspektivniji, pa sada mogu samo da maštaju kako tavore na klupi nekog "ozbiljnijeg" kluba u kojem ni ne igraju, samo treniraju, redovno primaju platu, u prvom su timu i idu na pripreme. U tom nekom pravcu je i poruka Vučevića. Zar nije dovoljno da jednostavno budete u pobedničkom timu?

Međutim, kada već šef naprednjaka rabi fudbalske metafore, valja se preispitati i o tome koji procenat publike na ovdašnjim političkim stadionima će pristati da bude "12. igrač" u "oslabljenoj domaćoj ligi upitne regularnosti", a koliko će da ode "u inostranstvo u potrazi za kvalitetnijim sportskim programom", kako su to lepo sročili momci iz "Državnog posla".

Ipak, iza naprednjaka je već sada dovoljno izbornog iskustva da znaju da taktika ne sme da se zanemari. Zbog toga i menjaju sastav, predstavljaju "podmladak", nove igrače koji će raditi bolje od prethodnih, a još važnije, time održavaju svežinu stranke u javnosti, izbegavajući da budu potpuno dosadni i okupirajući pažnju publike. Uz to, naprednjaci su rasprostranjeni po čitavom terenu i koriste sve resurse na raspolaganju.

Ratni veterni u ofanzivi, Vojvođanski front u mirnodopskim uslovima, Istina u politici

Deo opozicije smatra da nemaju šta da traže na izborima kada im ništa ne garantuje da će biti regularni. Istovremeno, mnogo manje vidljivi učesnici srpskog političkog cirkusa odlučuju se da oprobaju sreću u prelaženju izbornog cenzusa. Tako smo ove nedelje dobili nekoliko novih takmičara.

Ratni veterani za Srbiju izaći će na novosadske izbore kao stranka slovačke nacionalne manjine. Oni računaju na podršku članova Saveza ratnih veterana, koji predvodi Željko Vukelić, ujedno i član gradskog odobra novoformirane političke opcije. Zanimljivo je da je Vukelić javnosti poznatiji kao organizator "patriotskog kampa" na Zlatiboru, koji je 2018. godine bio raspušten intervencijom policije.

Svoje učešće na izborima, zajedno sa partnerima udruženim u Vojvođanski front, najavila je i Vojvođanska partija. Večito glasna, bez izbornog uspeha, ova rođaka Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuje da su njeni članovi "rešeni da se za Vojvodinu i sve njene građane bore i izbore, bez obzira na izborne uslove koji nisu dobri i po Vojvođane nikada nisu ni bili dobri". Kako kažu, razlog izlaska na izbore je taj što se samo tako mogu rešiti brojni problemi sa kojima se suočava Vojvodina i čitavo društvo. Istu mantru o lošim izbornim uslovima, ali i neophodnosti izlaska na izbore, ponavljaju i sledbenici Nenada Čanka.

Ukoliko kojim slučajem nabasate na sajt političke organizacije Istina - Adaviera - Ivana Vujasin, pa još kojim slučajem se zapitate ko čini Istinu, saznaćete ovo: "Na mapi Ivaninog života, korake koji spajaju svet u kom živi i svet u kom je živa, iskreirala su njena dela". To su reči kojima počinje svoje predstavljanje Ivana Vujasin, nekadašnja odbornica Zelene stranke u Skupštini grada, koja je u novembru prošle godine donela odluku da nastupa samostalno.

Kako je objasnila Vujasin, cilj Istine je da ukaže na sve segmente društva u kojima je moguće unaprediti život svih građana i sam razvoj države. "Prljavu" kampanju će ostaviti po strani, a baviće se sagledavanjem problema i konkretnim rešenjima.

Neke druge teme...

Na startu svake nedelje možete da uzmete kokice i čekate događaj koji će da izazove sukob saopštenjima između Saveza za Srbiju i Srpske napredne stranke. Razmenu vatre ove nedelje smo imali zbog zagađene vode na Spensu i izgradnje na priobalju Dunava. Dok Savez za Srbiju poručuje da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina" zbog zagađene vode i "svesnog obmanjivanja javnosti", u stranci koja je na vlasti u Novom Sadu više od sedam godina pitaju SzS zbog čega problem prečistača vode na Spensu nije rešen za vreme vlasti Demokratske stranke, istovremeno odgovarajući da je to "zato što im je zdravlje Novosađana bilo 'poslednja rupa na svirali'".

U pauzi između dve vatre političkih rivala, na Spensu je direktor Milan Jarić podneo ostavku, a na njegovo mesto, kao v.d, dolazi Dragan Milić. O tome koliko su javna preduzeća shvaćena kao partijski plen najbolje govori to što su i Jarić i Milić kadrovi Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

Može se očekivati da će kampanja biti sve prljavija, a zna se da blatnjavi posao najbolje obavljaju poslušni tabloidni mediji. To je na svojoj koži osetio jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Brajan Brković, koji je u Večernjim novostima obeležen kao "dukljanski fanatik" koji bi da menja Srbiju. U Građanskoj Vojvodini podsetili su da su slično intonirani medijski napisi prethodili krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjoj deceniji 20. veka.

Još jedan protest "U bojkot za Novi Sad" održan je na Pozorišnom trgu, odakle se šetalo do stanice policije, kako bi se dala podrška pripadnicima Žandarmerije koji su otpušteni zbog incidenta na Paradi ponosa, kada su pretučena braća Aleksandra Vučića i Siniše Malog.

Na marginama ovonedeljne izborne frke pokret Dosta je bilo bavio se vodom u Novom Sadu, što je izazvalo mali sukob na društvenim mrežama između simpatizera i članova Lige socijaldemokrata Vojvodine i DJB. Jedni su optuživali druge da su "prevara", a drugi su optuživali prve da su "lopuže i fejk autonomaši". Ovonedeljni zadatak je da razlučite ko su "jedni", a ko su "drugi".

Nostalgija i patetično ulepšana slika grada ove sezone je na velikoj rasprodajnoj akciji. Stranke to shvataju, pa se ne libe da se posluže trgovinom emocijama. Miloš Vučević na raspolaganju ima stranicu "Samo Novi Sad", dok će istu viziju lepote grada na Jutjubu ponuditi "iz svog ugla" Staša Stojanović, koja je veoma aktivna u podršci SNS-u na društvenim mrežama, pa ne bi začudilo ukoliko bismo je videli na izbornoj listi ove stranke.

Vrlo angažovana u prodaji nostalgije je i "Sasvim druga priča", koja nam donosi priču o tome kako je "samo jedno vreme naše", a iznose predloge da bi jedna ulica trebalo da se zove po prvoj rektorki Univerziteta u Novom Sadu i akademiku Olgi Hadžić. Uz to, šalju i poruke kako je Novi Sad grad za koji se vredi boriti, te da su oni idealan izbor za vas, ako vam je muka od političara.

"Izborna frka" vam svake nedelje donosi presek izbornih dešavanja u Novom Sadu za prethodnih sedam dana. Sve vesti u vezi sa gradskim izborima pratite u našoj posebnoj rubrici Novi Sad Izbori 2020.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.