Izbori za nacionalne savete u oktobru

Izvor: RTS, 20.Jul.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori za nacionalne savete u oktobru

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički trebalo bi da do kraja meseca donese podzakonska akta u vezi sa već izmenjenim Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

U tom resoru predviđaju da će izbori za te savete biti održani do 30. oktobra, kaže državni sekretar u Ministarstvu Ivan Bošnjak, prenosi Tanjug.

Odluku o raspisivanju izbora za članove nacionalnih saveta donosi ministar, kaže Bošnjak. Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novi zakon donosi jasnija pravila koja će poboljšati čitav sistem nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Pre svega, napominje, biće poboljšanja komunkacija manjinskih zajednica sa centralnim i lokalnim vlastima, ali i njihova kulturna autonomija.

"U ranijem periodu bilo je problema kod raspuštanja nacionalnih saveta i sproveđenja izbora u nadležnosti CIK-a", podsetio je Bošnjak.

Ukazao je da je izmenama zakona nadležnost za sprovođenje izbora prešla sa CIK-a na Republičku izbornu komisiju, čime je rešen problem nedovoljno stručne prirode organa koji sprovode izbore za clanove saveta.

Potrebno je, ocenio je Bošnjak, ostaviti dovoljno vremena pripadnicima nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak, s obzirom na to da od broja upisanih zavisi da li će pripadnici jedne nacionalne manjine članove za savet birati na neposrednim izborima ili na izborima putem elektorske skupštine.

Očekuje, kaže, i da se početkom godine počne sa izradom novih izmena i dopuna ili potpuno novog zakona.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je intenziviralo poslove koji se tiču unapređenja i ažuriranja posebnog biračkog spiska nacionalne manjine.

Inače, prema trenutnom stanju upisanih pripadnika nacionalnih manjina u poseban birački spisak veći broj nacionalnih manjina ispunjavaju uslov za neposredne izbore, a samo pojedine manjine će savete birati putem elektorske skupštine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave donela je rešenje o usvajanju zahteva za obrazovanje posebnog biračkog spiska za pripadnike crnogorske i poljske nacionalne manjine.

Nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora, RIK će doneti Uputstvo za sprovođenje izbora.

"U nadležnosti Ministarstva je i odgovornost da posebni birački spiskovi budu ažurni i formirani na odgovarajući način kod onih nacionalnih manjine koje to do sada nisu imale, a da one koje su imale ostvare pun kapacitet učešća", zaključio je Bošnjak.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sledeća reforma – inspekcije

Izvor: OkRadio.rs, 21.Jul.2014, 11:50

Sledeće na redu za reformu su inspekcije, pa bi uskoro trebalo da bude donet Zakon o inspekcijskom nadzoru, izjavila je Ministarka držabene uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Cilj donošenja ovog Zakona je da se poboljša konkurentnost privrede, kazala je Udovički.   - Olakšaćemo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.