Izbori za VSS prošli dobro

Izvor: B92, 04.Mar.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori za VSS prošli dobro"

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović, je zadovoljna prvim direktnim i neposrednim izborima na kojima su sudije birale svoje predstvnike u VSS.

"Izbori su prošli u demokratskoj atmosferi i bez incidenata, a izlaznost iznosi 95 odsto upisanih u biračke spiskove", kaže Malovićeva.

To, prema njenim rečima, znači da sudije i tužioci, koji su takođe danas birali predstavnike u Državno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće tužilaca (DVT), "uzeli sudbinu u svoje ruke birajući predstavnike i dali jasnu podršku reformi pravosuđa u Srbiji".

Malović je ocenila da su izbori garancija i jasan pokazatelj nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, kao pravi način da se pokaže da su te dve grane vlasti potpuno nezavisne u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast.

Ona je podsetila da su izbori za sudije i tužioce u organe kao što su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca standard u Evropi.

Prema rečima ministarke, monitoring nad izborom sudija za V S S je izvršio OEBS, u konsultacijama sa Savetom Evrope i Evropskom komisijom, dok su na izborima tužilaca bili predstavnici strukovnih udruženja.

"Očekujem da će kandidati koji su dobili najveći broj glasova biti izabrani u parlamentu do serdine marta, kako bi stalni sastavi V S S i DVT već u aprilu počeli postupak preispitivanja odluka o izboru sudija i tužilaca iz decembra 2009. godine", kazala je Malović.

Bez obzira što su se proteklih dana čuli pozivi na bojkot izbora, ministarka pravde je pozvala predstavnike Društva sudija Srbije da učestvuju u daljem procesu reforme prvosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.