Izbori za Senat, referendum o Obami

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori za Senat, referendum o Obami

Amerikanci u utorak biraju 435 članova Predstavničkog doma Kongresa, 36 članova Senata i guvernere saveznih država. Većina analtičara ističe da su izbori i referendum o dasadašnjem radu predsednika Baraka Obame.

Odnos snaga u američkom kongresu mogao bi značajno da se promeni posle utorka, s obzirom da republikanci imaju veliku šansu da osvoje većinu u oba doma. Najneizvesnije u trci za Senat je u 10 saveznih država, uglavnom na jugu, a poslednje ankete pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da republikanski kandidati u većini njih imaju blagu prednost.

Popularnost predsednika Obame je ispod 40 odsto, a Amerikanci mu najviše zameraju stanje u ekonomiji. Analitičari međutim upozoravaju da to nije jedini problem.

"Ekonomija jeste veliki problem, ali ono što je još važnije je da je bilo mnogo drugih problema, sa džihadistima, ebolom i drugim pitanjima, smatra analitičar Darel Vest.

Prema njegovim rečima, postoji utisak da su stvari izmakle kontroli i da je stanje haotično. "Čini se kao da niko zapravo ne upravlja vladom, ni u spoljnoj ni u unutrašnjoj politici i to je pitanje koje stvara velike probleme demokratama", kaže Vest.

Upravo takva percepcija navela je neke demokratske kandidate da se distanciraju od predsednika i naglase svoju nezavisnost, a najdalje je otišla kandidatkinja demokrata u Kentakiju, Alison Grajms čiji je slogan "Ja nisam Barak Obama".

Najnovija anketa Istraživačkog centra "Pju" pokazuje da 44 odsto birača veruje da će republikanski kandidati bolje rešavati ekonomska pitanja u odnosu na 38 odsto koji prednost daju ekonomskoj politici demokrata.

Republikanci takođe vode sa dvocifrenom razlikom po pitanju nacionalne bezbednosti i smanjenja budžetskog deficita.

Očekuje se da će izlaznost u utorak biti mala, a u slučaju da se ostvare prognoze u vezi sa uspehom Republikanca, predsedniku Obami će biti jako teško da ostvari neke od svojih zamisli u naredne dve godine koliko će još biti na vlasti.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD: Izbori za Kongres, test za Obamu

Izvor: Press, 02.Nov.2014, 14:14

U Americi se u utorak održavaju izbori za Kongres koji će po oceni analitičara, biti svojevrstan pokazatelj raspoloženja birača prema dosadašnjoj politici predsednika Baraka Obame. . Amerikanci na ovim izborima, poznatim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.