Izbori za Bošnjačko nacionalno veće

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori za Bošnjačko nacionalno veće

Četiri bošnjačke liste učestovaće u trci na predstojećim izborima za nacionalno veće. Kampanje su obeležile međusobne optužbe za pokušaje izazivanja nemira pa su izbori poprimili odlike političkog takmičenja za lokalnu vlast.
Slični programi sve četiri liste. I svi predstavnici lista slažu se u jednom - ovi izbori, iako za nacionalno veće Bošnjka, prilika su da se odmere snage.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ova izborna kampanja iako nije politička nego je za BNV dobila je, naravno, karakteristike klasičnih izbora. Zbog čega? Zbot toga što je ovaj izbor za BNV indikator izbora koji će predstojati," kaže Sait Kačapor, lista „Vakat je".
"Definitivno da će rezultati ovih izbora imati implikacije i na buduće lokalne izbore", objašnjava Edin Đerlek, lista „Matica Bošnjačka".
Primedbe na dosadašnji rad Veća imaju sve liste osim Ugljaninove, koja je do sada vodila Nacionalni savet Bošnjaka. 
"Popraviti katastrofalno stanje sa udžbenicima, planovima i programima. Sa aspekta kulture i informisanja ništa nije urađeno.  Tu moramo unaprediti i sve aspekte naše kulture, zaštite kulturno-historijskih spomenika i našu prisutnost u Javnom servisu", kaže Edin Đerlek, lista „Matica Bošnjačka".
"Mladi ljudi, obrazovani ljudi, perspektivni ljudi koji žele da se bore za svoje mesto u Novom Pazaru. Bez političke podloge, bez igde ičeg što bi se zvalo politika. Isključivo svojim radom, trudom, onim što mi možemo i osećamo da treba da se uradi za Novi Pazar", naglašava Alma Škrielj, lista „Stari Dedo".
Pobedu očekuju sve 4 liste koje u svojim programima podvlače bolji položaj Bošnjaka u Srbiji u sva 4 oblsti koje su u nadležnosti veća. 
 

"Nakon proglašenja rezultata shvatiće i bošnjački narod i srpski narod i crnogorski narod i Evropa i Amerika da su Bošnjaci glasali za Samoopredeljenje. To treba da ostane svima. I kad se to shvati, Bošnjaci će moći da ostvare sve što im pripada", ističe Sulejman Ugljanin, lista „Samoopredeljenje".
Liste „Vakat je" „Matica Bošnjačka" juče su održale završne mitinge dok će „Samoopredeljenje" to učiniti večeras. Lista „Stari Dedo" vodila je kampanju na društvenim mrežama.


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.