Izbori u Ukrajini: Favorit Zelenski

Izvor: B92, 21.Jul.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Ukrajini: Favorit Zelenski

Ukrajinci glasaju o novom sazivu svog parlamenta, a favorit je stranka novog predsednika, bivšeg komičara Volodimira Zelenskog.

Zelenski se nada da će dobiti solidnu većinu kako bi ispunio svoja reformska obećanja.

Izabran trijumfalno u aprilu, taj 41-godišnji politički početnik, ali stručnjak za društvene mreže i politički inovator raskida s tradicionalnim državničkim stilom svojih prethodnika, raspustio je dosadašnju skupštinu koja je bila veoma neprijateljska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njemu, i sazvao očekivane poslaničke izbori da bi dobio lojalan Parlament i Vladu.

Nazvana po istoimenoj TV-seriji u kojoj je Zelenski, dok je bio gluimac, igrao predsednika, njegova partija "Sluga naroda" ima naklonost oko polovine glasača.

Ta partija računa i na Žana Beleniuka, osvajač olimpijske medalje, koji se ponosi time što ona "izazva sistem" i vodi do "promena", privlačeći biračko telo jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, koja pati i zbog rata s proruskim separatistima, sa skoro 13.000 mrtvih za pet godina.

"Mi ne predvidjamo koaliciju s bivšom vlašću", izjavio je danas Zelenski posle glasanja u Kijevu, dodajući da se "konsultacije" već vode oko imenovanja budućeg premijera.

"Taj čovek mora biti apsolutno profesionalni ekonomista, bez političke prošlosti", dodao je on.

Već danas u 9:00 sati stopa učešća glasača je bila ;blizu 20 odsti, skoro na istom nivou kao na predsedničkim izborima u aprilu.

Sa masovnim prisustvom mladih kandidata bez političkog iskustva, 50 do 70 odsto poslanika treba da budu nova lica, predviđaju stručnjaci. To je prekretnica za tu bivšu sovjetsku republiku čijim je političkim pejsažom do sada dominirala elita koja je odrasla u SSSR-u.

"U parlamentu će mladi, profesionalni i pošteni ljudi moći da rade ono što od njih očekuju" Ukrajinci koje su "razočarale" stare elite, izjavio je danas superstar ukrajinskog roka, Sviatoslav Vakarčuk, osnivač nove stranke "Golos" (Glas) koja ima neke šanse da udje u Skupštinu.

Od pet vodećih po anketama, dve - "Sluga naroda" i "Golosa" predstavljaju se kao "sledeća generacija" i pune su kandidata-početnika čija je prosečna starost 37 godina.

Gradeći nadu u promenu, te dve stranke su otišle ​​toliko daleko, da su dosadašnjim poslanicima ;zabranili učešče na svojim listama.

Po sondažama javnog mnjenja, predsednikovu stranku prati proruska "Platforma opozicije" (10 do 13 odsto), čiji broj tri je Viktor Medvedčuk, veoma kontroverzna figura bliska ruskom predsednika Vladimiru Putinu, kum jedne od njegovih ćerki.

Dve prozapadne formacije: "Evropska solidarnost" bivšeg predsednika Petra Porošenka (osam odsto) i "Domovina" bivše premijerke Julije Timošenko (pet do devet odsto), treba i da pređu prag od pet odsto potreban za ulazak u Parlament, a sledi ih "Golos" (četiri do sedam odsto).

U Kijevu, Porošenko je rekao da je "glasao za Evropsku uniju i NATO", u kojiam želi članstvo Ukrajine.

Otvorena od 05:00 GMT, biračka mesta će se zatvoriti u 17:00 GMT (20:00 po srednje-evropskom vremenu), kada se očekuje objavljivanja rezultata izlaznih anketa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.