Izvor: S media, 13.Jun.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Srbiji bili slobodni i fer

Lokalni, pokrajinski, parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji bili su demokratski, slobodni i pravični, uprkos pojedinim navodima o neregularnostima, ocenio je danas Fond Biljana Kovačević-Vučo, koji je nadzirao predizbornu kampanju.

Prema izveštajima stranih i domaćih posmatrača, medija, nevladinih organizacija i stručnjaka, izborni proces u Srbiji protekao je bez drastičnog kršenja međunarodnih standarda i, uprkos žalbama i optužbama za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neregularnosti koje nisu potkrepljene dokazima, opšte je mišljenje da se izbori u Srbiji mogu oceniti kao demokratski, slobodni i fer, navedeno je u biltenu Fonda.

Dulić: DS neće davati nerealna obećanja

EU: Priznanje Kosova nije uslov za EU

File: EU će biti najveći saveznik Srbije (VIDEO)

Fond je, međutim, napomenuo da izborni sistem, prema kojem je Srbija jedinstvena izborna celina, ide na štetu čitavih regiona i kao primer je naveo da 94 opštine, u kojima živi oko 1,3 miliona građana, nemaju predstavnike u parlamentu, dok je iz Beograda skoro 50 odsto izabranih parlamentaraca - njih 119 od ukupno 250.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitali su predsedničkom kandidatu SNS Tomislavu Nikoliću pobedu tri sata pre zatvaranja biračkih mesta, ali je ta "tehnička greška" ispravljena za nekoliko minuta povlačenjem čestitke s vebsajta EU, podsetio je Fond.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je 5. juna saopštio da su italijanske kompanije Danijeli i Baldijeri odustale od planova za otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji posle predsedničkih izbora, sugerišući da se to dogodilo zbog Nikolićeve pobede, piše u izveštaju.

Fond je naveo i da je Agencija za borbu protiv korupcije podnela nekoliko prekršajnih prijava zbog sumnje da su pojedini akteri predizborne kampanje zloupotrebili položaje u svrhe kampanje.

(Tanjug)

Foto:Beta
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.