Izbori u Poljskoj: Tesna pobeda konzervativca Dude

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 09:43

Izbori u Poljskoj: Tesna pobeda konzervativca Dude

Kako pokazuju izlazne ankete, konzervativac Andžej Duda ostvaruje blagu prednost

Dosadašnji predsednik Poljske Andžej Duda pobedio je na predsedničkim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

Završna anketa, sprovedena u ponedeljak, pokazuje da je Duda, saveznik konzervativne vladajuće Partije prava i pravde, osvojio 51 odsto.

Dudin protivkandidat je gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Ovaj liberalni političar uključio se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izbornu trku u maju, a za kratko vreme doživeo je veliku popularnost. Kao član partije Civilna platforma Donalda Taska, Tšaskovski je pobedio na lokalnim izborima u prestonici 2018. godine, sa obećanjem da će napraviti "Varšavu za sve".

On ocenjuje da su ovi predsednički izbori poslednja šansa za glasače u Poljskoj da promene smer kojim zemlja ide.

"Preostaje samo da prebrojimo glasove. Noć je biti napeta, ali sam uveren da ćemo pobediti kada glasovi budu prebrojani", rekao je Tšaskovski u nedelju.

Izbori su bili zakazani za maj, a Duda je tada imao veće šanse za pobedu u prvom krugu.

Međutim, epidemija korona virusa tada još nije bila dostigla pik, a vlada je očajnički pokušavala da održi izbore u maju. Ipak, izbori su odloženi kada je jedan od manjih koalicionih partnera Partije prava i pravde istupio iz koalicije, protiveći se što vladajuća partija "stavlja politiku ispred javnog zdravlja".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.