Izbori u Nemačkoj: Istorijski poraz Merkelove

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2012, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Nemačkoj: Istorijski poraz Merkelove

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i stranka Zelenih osvojile su apsolutnu većinu na prevremenim izborima u najmnogoljudnijoj nemačkoj saveznoj pokrajini, Severnoj Rajni-Vestfaliji. U ovoj 18-milionskoj federalnoj jedinici crveno-zelena koalicija bila je na vlasti od 2010, ali manjinska vlada morala je da podnese ostavku pre nekoliko meseci pošto nije uspela da u parlamentu "progura" svoj nacrt budžeta za ovu godinu koji je predviđao, doduše, štednju, ali i znatno novo zaduživanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel osvojila je danas samo 26 odsto glasova, i ako se do kraja procesa prebrojavanja stanje bitnije ne promeni, to će biti najgori rezultat CDU na izborima u ovoj sevaznoj pokrajini od kraja Drugog svetskog rata.

Današnji rezultat hrišćanskih demokrata, koji su posle skoro 40-godišnje dominacije SPD-a u ovoj federalnoj jedinici na vlasti bili od 2005. do 2010. godine, skoro je za devet odsto gori nego na prošlim izborima.

Severna Rajna-Vestfalija ima bruto društveni proizvod od preko 540 milijardi evra godišnje i kada bi bila samostalna država bila bi 17. na listi privredno najmoćnijih zemalja na svetu.

Trenutna predsednica vlade Hanelore Kraft sada će, ne više u manjinskoj vladi već u stabilnoj koaliciji moći da ostane na vlasti narednih pet godina. Manji koalicioni partner, Zeleni, postigli su u odnosu na prošle izbore skoro nepromenjeni rezultat od 12,3 odsto.

Iznenađujuci uspeh postigli su Liberali, manja stranka u vladajućoj koaliciji kancelarke Merkel kojoj ankete na saveznom nivou daju manje od pet odsto, koliko u Nemačkoj iznosi prag za ulazak u sve parlamente. FDP je u Severnoj Rajni-Vestfaliji danas, pre svega zahvaljujući popularnosti lokalnih političara, osvojila 8,6 odsto glasova.

Uspeh sa nekoliko prethodnih pokrajinskih izbora su i u Severnoj Rajni-Vestfaliji ponovili Pirati. Ova stranka koja se zalaže za maksimalnu slobodu u korišćenju interneta i maksimalnu transparentnost procesa političkog odlučivanja dobila je simpatije 7,6 odsto birača. Tako su sada zastupljeni u četiri pokrajinska parlamenta.

Prag za ulazak u parlament ovog puta nije uspela da pređe u Berlinu opoziciona Levica. Ona je posle ujedinjenja dve Nemačke 1990. ionako bila zastupljena samo na nekada socijalističkom istoku i zapadnonemačke pokrajinske parlamente je bila upravo počela uspešno da "osvaja" pre talasa izbornih uspeha Pirata.

Iako Severna Rajna-Vestfalija i Francuska nemaju, naravno, mnogo sličnosti, niz

nemačkih analitičara je posle pobede Fransoa Olanda na predsedničkim izborima u Francuskoj i uoči današnjeg glasanja u nemačkoj federalnoj jedinici, istaklo da će izbori danas bitno uticati na poziciju kancelarke Angele Merkel.

Socijaldemokratkinja Hanelore Kraft, kao i socijalista Oland, izlazak iz krize vidi ne isključivo u rigoroznoj štednji, već i u podsticanju potrošnje i konjunkture daljim ulaganjima kojih nema bez daljeg budžetskog zaduženja.

Izbori u Severnoj Rajni-Vestfaliji su poslednji veliki test pred savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru 2013. godine. U januaru 2013. slede samo još izbori u Donjoj Saksoniji u kojoj sada vladaju hrišćanske demokrate.

U Bundesratu, veću saveznih pokrajina, tj. gornjem domu parlamenta, koje je po ustavu određeno da odobrava niz zakona koje usvaja Bundestag, stranke vladajuće koalicije kancelarke Merkel više nemaju većinu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Istorijski poraz Merkelove na izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji

Izvor: Telegraf.rs, 14.Maj.2012

Suparnička Socijaldemokratska partija dobila je 38,8 odsto, a njihovi ''prirodni'' koalicioni partneri, stranka Zeleni 11,8 odsto, tako da će ova pokrajina ubuduće biti "crvena"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.