Izbori u Makedoniji bitni za EU

Izvor: B92, Beta, 28.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Makedoniji bitni za EU

Skoplje -- Proces pridruživanja Makedonije Evropskoj uniji mogao bi biti odložen ako sledeći izbori u toj državi ne ispune međunarodne standarde, navode u EU.

U Makedoniji se 22. marta održavaju predsednički i lokalni izbori. "Ako ovi izbori potpuno ne ispune međunarodne standarde, bojim se da će to biti veliki neuspeh za zemlju i odložiti put u pridruživanju EU", rekao je izaslanik EU u Makedoniji Irvan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fuer.

Makedonija je podnela zahtev za članstvo u EU 2004. godine, ali nije ispunila neophodne kriterijume za počinjanje pregovora o pridruživanju Uniji.

Fuer je rekao da bi neuspeo izborni proces odložio proces integracije u EU do sledećih izbora, koji bi trebalo da se održe 2012. godine.

Tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, u nasilju između rivalskih albanskih partija jedna osoba je poginula, a devet je povređeno.

Prema njegovim rečima, ako martovski izbori prođu bez problema i ako se Skoplje obaveže da će sprovoditi reforme, onda će "Evropska komisija svakako imati dovoljno argumenata za preporuku (o otvaranju pregovora o pridruživanju)".

EU će ponuditi obuku makedonskim policajcima pre izbora, a zatražila je od makedonskih lidera da osiguraju bezbednost i pozitivnu atmosferu za glasanje.

Fuer je rekao i da je spor Skoplja i Atine oko imena Makedonije "odvojeno pitanje od reformi i da će procena Komisije biti data na osnovu reformi".

Dodao je, međutim, da je EU stavila do znanja da spor s Grčkom mora biti rešen kako bi se nastavio proces pridruživanja Uniji.

Grčka je zapretila da će blokirati proces pridruživanja Makedonije EU ako ne bude postignut kompromis, dok je EU zatražila od obeju strana da nastave pregovore u kojima posreduju UN.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.