Izbori u Kataloniji pomereni na 30. maj zbog kovida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2021, 18:25

Izbori u Kataloniji pomereni na 30. maj zbog kovida

Parlamentarni izbori u Kataloniji, na severoistoku Španije pomereni su sa 14. februara na 30. maj, zbog širenja korona virusa poslednjih dana, saopštila je danas katalonska vlada.

Odluka o pomeranju izbora doneta je nakon sastanka vlade i svih stranaka koje su se složile o potrebi pomeranja datuma.

U poslednje dve nedelje broj inficiranih korona virusom u Kataloniji dostigao je 532 na 100.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovnika, što označava "ekstremni rizik", a istovremeno na bolničkim odeljenjima intenzivne nege pacijenti sa korona virusom zauzeli su 42 odsto kapaciteta kreveta pa je vlada produžila restriktivne mere kretanja stanovnika.

Privremeni izbori u Kataloniji, industrijski i turistički razvijenoj autonomnoj pokrajini, održavaju se, jer je Vrhovni sud u Madridu u septembru zabranio obavljanje javnih funkcija predsedniku vlade Kimu Tori na godinu i po dana, prenosi Hina.

Tora je 2019. godine, tokom predizborne kampanje za lokalne i evropske izbore, odbijao da ukloni sa vladine zgrade transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti Katalonije, osuđenima zbog organizovanja i sprovođenja referenduma 2017. godine, što, po mišljenju suda, znači da je Tora prekršio odredbu o neutralnosti vlade tokom predizborne kampanje.

Na funkciji ga je privremeno zamenio dotadašnji potpredsednik vlade Pere Aragones.

U Kataloniji živi 7,5 miliona stanovnika, od čega je oko milion stranaca.

Od izbijanja pandemije u Kataloniji je obolelo 419.500 stanovnika,  a umrlo 8.960.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Parlamentarni izbori u Kataloniji odloženi zbog epidemije koronavirusa

Izvor: N1 televizija, 15.Jan.2021

Parlamentarni izbori u Kataloniji, koji je trebalo da se održe 14. februara, odloženi su za 30. maj zbog epidemije koronavirusa, saopštio je predsednik regionalne vlade Pere Aragones.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.