Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Iraku usred tenzija između SAD i Irana

Iračani danas biraju poslanike u novom parlamentu i odlučuju da li će premijer Hajder al Abadi ostati na vlasti, ali se glasanje odvija usred napetosti u regionu.

Oko 24,5 miliona glasača treba da izabere 329 poslanika u atmosferi regionalnih tenzija. SAD i Iran su ponovo u zategnutim odnosima pošto je američki predsednik Donald Tramp nedavno saopštio povlačenje iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. godine Iran postigao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Abadi se na izborima suočava sa svojim prethodnikom Nurijem el Malikijem, koji je sklonjen s vlasti 2014. godine u jeku invazije džihadista u Iraku, kao i sa Hadijem el Amerijem, koji je blizak Iranu.

Prema prvim procenama, odziv birača do podne se kreće oko 20 odsto.

Vazdušni prostor i granice u Iraku danas su zatvorene iz bezbednosnih razloga zbog parlamentanih izbora.

Prvi put od invazije SAD u Iraku 2003. godine, predizborna kampanja nije obeležena krvavim napadima džihadista koji se protive izborima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.