Izvor: B92, 08.Dec.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Iraku 7. marta

Bagdad -- Parlamentarni izbori u Iraku biće održani 7. marta, a ne 6. marta ili 27. februara, kako je ranije najavljivano, odlučio je Predsednički savet.

Irački predsednički savet ponovo je odložio parlamentarne izbore u toj zemlji za 7. mart, izjavio je zvaničnik izborne komisije Kasim al-Abudi i dodao da je ova odluka usledila pošto su prethodno danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori zakazani za 6. mart.

Izbori će biti održani u dosta delikatnom trenutku, jer unutrašnja stabilnost nije na zadovoljavajućem nivou, a povlačenje američkih trupa iz Iraka trebalo bi da se okonča do kraja 2011. godine, prenose zapadne agencije.

Al- Abudi je naveo da je predsednički savet odložio izbore kako bi bilo više vremena za njihovo organizovanje.

Zvaničnici su bili promorani da odlože izbore zakazane za 16. januar pošto su se poslanici mesecima sporili oko novog zakona koji bi tebalo da omogući odžavanje parlamentarnih izbora, drugih u Iraku otkako je 2003. godine svrgnut režim Sadama Huseina.

Prethodno je u toku dana, šef kabineta predsednika Džalala Talabanija izjavio da je termin za izbore, 6. mart dogovoren tokom dužih konsultacija Predsedničkog saveta sa članovima izbornih organa, mežutim ta odlika je kasniije promenjena.

Sunitske i šitske partije su se protivile održavanju izbora u februaru, jer je sredinom tog meseca višednevni šiitski verski praznik, kada veliki broj vernika posećuje sveti grad Kerbalu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u Iraku 6 marta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Dec.2009

Predsjednik Iračke izborne komisije Faraj Al Hajdari  u Bagdadu  je saopštio da će se opšti izbori održati 6 marta "Nakon konsulatcija , dogovorili smo se da je najbolje vrijeme za sprovođenje paralmentarnih izbora 6 mart, uzimajući u obzir više razloga, uključujući vjerske praznike, uslove...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.