Izbori u Hrvatskoj: Glasačka mjesta u BiH otvaraju se u subotu u 7 sati

Izvor: Cafe.ba, 06.Nov.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Hrvatskoj: Glasačka mjesta u BiH otvaraju se u subotu u 7 sati

- Glasanje na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora koje će se provoditi na teritoriju Bosne i Hercegovine počinje u subotu 7. novembra i trajaće dva dana.

Biračka mjesta u BiH bit će otvorena u subotu od 7 do 19 sati, kao i u nedjelju, kada će se glasati i u Hrvatskoj. Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u toj zemlji moći će glasati na 33 biračka mjesta, koja će biti otvorena u gradovima-sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci.

Državna izborna komisija (DIP) odredila je da najveći broj biračkih mjesta ove godine bude otvoren na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru, s obzirom da na tom teritoriju živi najveći broj hrvatskih državljana.

Dvadeset biračkih mjesta u Mostaru

U Mostaru će se tako moći glasati na dvadeset biračkih mjesta, osam će ih biti u Sarajevu, tri u Tuzli, a dva u Banjaluci.

U roku predviđenom za tzv. aktivnu registraciju birača, koji je istekao 28. oktobra, za glasanje na teritoriju BiH prijavilo se nešto više od 22 tisuće hiljada birača.

Aktivna registracija preduslov je kako bi se moglo glasati, no potvrde o upisu u birački popis moći će se dobiti i na same dane glasanja. U tu svrhu uz biračka mjesta biće otvorene posebne kancelarije na kojima će se, uz predočenje dokumenata kojima se dokazuje hrvatsko državljanstvo, izdavati potvrde nužne za glasanje.

Ta mogućnost ostaje samo za one hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u Hrvatskoj: Glasačka mjesta u BiH otvaraju se u subotu u 7 sati

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2015

ZAGREB - Glasanje na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora koje će se provoditi na teritoriju Bosne i Hercegovine počinje u subotu 7. novembra i trajaće dva dana...Biračka mjesta u BiH bit će otvorena u subotu od 7 do 19 sati, kao i u nedjelju, kada će se glasati i u Hrvatskoj. Hrvatski državljani...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Zašto Hrvati iz BiH trebaju sabotirati izbore u Hrvatskoj?

Izvor: SandzakPress.net, 07.Nov.2015, 13:57

Hrvatska, BiH – Politički predstavnici bh. Hrvata se trebaju boriti za njihov boljitak u sklopu institucija Bosne i Hercegovine, ne neke druge države. Piše: Dalibor Milas Izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora održat će se 8. studenog 2015. Birači će odabrati svih 151 zastupnika i zastupnica...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.