Izbori u G17 donose novine

Izvor: RTS, 02.Maj.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u G17 donose novine

Vanredni izbori u G17 plus doneće neophodne novine, a cilj je da se obnovi stanje u stranci, izjavila Ministarka omladine i sporta i funkcionerka G17 Snežana Samardžić-Marković.

Ministarka omladine i sporta i član Predsedništva G17 plus Snežana Samardžić-Marković ocenila je da će vanredni izbori u toj stranci doneti neophodne novine.

"Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbora je da se stanje u stranci obnovi", izjavila je Samardžić Marković, i dodala da, iako je G17 plus mnogo uradio za Srbiju, ta stranka ne spada u najpopularnije.

Prema njenim rečima, izbori 9. maja za regione i 16. maja za Predsedništvo stranke treba da donesu "nove kadrove ili stare u novom duhu i ruhu".

"Potrebno je videti gde smo pogrešili, da li smo poruku jasno poslali i objasnili šta radimo. Ne možemo kriviti građane, medije ili nekog trećeg", naglasila je Samardžić-Marković.

Najavljujući da će 16. maja biti održana i osnivačka skupština Unije regiona, ona je rekla da su u toku pregovori sa brojnim partijama, ali da neće otkrivati detalje.

"Interesovanje je veliko zato što, očigledno, ideja ima potencijal, ali neću iznositi detalje do osnivačke skupštine", rekla je Samardžić-Marković, i dodala da će tada biti usvojen proglas u kojem će građanima biti predočeni planovi Unije.

Ministarka omladine i sporta je ukazala da Unija nije nova stranka, ni predizborna koalicija, već potpuno nova organizacija i politička ideja koja daje slobodu strankama, pojedincima i udruženjima građana da se ujedinjuju oko ideja.

"Ideja je regionalizacija i decentralizacija Srbije. Do sada smo imali nasleđen vid organizovanja države, ovo je prilika da imamo aktivni odnos prema teritoriji", rekla je Samardžić-Marković, i navela da je suština stvaranja Unije ravnomerno razvijanje Srbije.

Duplo manja nezaposlenost u Beogradu

Ministarka je ukazala da Vojvodina i Beograd ne treba da se izvinjavaju zato što su razvijeni niti da se osećaju ugroženim, već da moraju da podrže ostatak Srbije da imaju ista prava.

Samardžić-Marković je navela da treba stvoriti uslove da ljudi mogu normalno da žive i u drugim gradovima i podsetila da je nezaposlenost dva puta veća u ostatku Srbije nego u Beogradu.

"To nije dobro ni za Beograd ni za ostatak Srbije. Država ne može da bude uspešna ako svi regioni nisu uspešni. Da bi uspeli u tome moramo da reorganizujemo Srbiju", ocenila je Samardžić-Marković.

Samardžić-Marković je podsetila i da je njeno ministarstvo podržalo inicijativu Ministarstva pravde za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šest navijača za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković, ocenivši da je takva presuda nedopustiva.

"Odbacivanjem optužnice upućena je poruka huliganima da mogu da nastave da prete bez ikakvih problema, a oni koji su doneli presudu nisu bili svesni njenog značaja i poruke koju ona šalju", smatra Samardžić-Marković.

Ministarka je navela i da će zakon o mladima, koji uskoro treba da bude usvojen, sistemski definisati potrebe mladih u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.