Izbori u Bugarskoj

Izvor: S media, 05.Jul.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Bugarskoj

U Bugarskoj počeli parlamentarni izbori, na kojima se očekuje pobeda desničarske opozicije koja obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i rešiti otvorene ekonomske probleme.

Birališta su otvorena jutros u 6 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 19 časova, posle čega će ubrzo biti saopšteni prvi rezultati glasanja na osnovu anketa po izlasku sa glasačkih mesta.

Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odziv birača iznositi nešto malo više od 50 odsto, slično kao i na izborima pre četiri godine.

Prema ankatama, nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu glasova u parlamentu, tako da će Bugarska ponovo dobiti koalicionu vladu.

Prema poslednjim anketama, za opozicionu stranku "Gradjani za evropski razvitak Bugarske" izjašnjava se od 29 do 32 odsto gradjana, a za sada vladajuću Bugarsku socijalističku partiju 20 do 22 procenta, javljaju agencije.

Popularnost GERB se značajnim delom vezuje za ime njenog harizmatičnog lidera Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije.

On obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji već nekoliko decenija nagriza bugarsko društvo.

Zbog tih problema, koji još nisu rešeni, Bugarska nije dobila pomoć od 500 miliona evra od EU, čiji punopravni član je postala 2007. godine.

Politički protivnici Borisova (50), koji je nosilac crnog pojasa u karateu, tvrde da on i pored populističke retorike, ima veze sa podzemljem u toj zemlji.

Lider ove stranke je inače bio telohranitelj komunističkom predsedniku Todoru Živkovu kao i eks-kralju Simeonu Drugom, kad je bio premijer.

Socijalistička partija je na udaru žestokih kritika, iako je njena koaliciona vlada 2007. godine uspela da uvede Bugarsku u EU, mada je ta zemlja sada najsiromašnija članica Unije.

Prema nedavnoj anketi, čak 80 odsto od 7,5 miliona gradjana želi da vlada ode, jer nije uspela da reši mnoge ekonomske probleme i da stane na kraj široko rasprostranjenoj korupciji.

Ako Borisov bude mandatar, on kaže da nije spreman da saradjuje sa socijalistima i da će svoj kabinet, kako najavljuje, formirati sa strankama desnog centra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.