Izbori u Britaniji: Konzervativci osvojili najviše poslaničkih mesta

Izvor: Blic, 07.Maj.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Britaniji: Konzervativci osvojili najviše poslaničkih mesta

Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona je na današnjim izborima, prema preliminarnim procenama koje objavljuju britanski mediji, osvojila najviše poslaničkih mesta, ali ipak nedovoljno za apsolutnu većinu.

Prema ovim procenama, konzervativci su osvojili 316 mesta u parlamentu koji broji 650 poslanika, a laburisti Eda Milibanda 239, prenosi Rojters.

Škoska nacionalna partija je osvojila 58 poslaničkih mesta, a liberalni demokrati 10.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Zbir od 326 poslaničkih mesta konzervativaca i liberalnih demokrata, čija koalicija je na vlasti u Britaniji od 2010. godine, ukazuje da bi Kameron mogao da sačuva premijersku poziciju.

Oko 50 miliona stanovnika sa pravom glasa imalo je priliku da od jutros od 7.00 časova glasa na ukupno 50.000 birališta.

Izbori, takođe, uključuju i promene lokalne vlasti u 279 lokalnih zajednica, osim u Londonu.

Na ovim izborima biće izabrani i gradonačelnici Bedforda, Koplenda, Lestera, Mensfilda, Midlsboroa i Torbeja.

Analitičari kažu da su ovi izbori najneizvesniji u novijoj britanskoj istoriji.

I can't tell you who I voted for! #VoteUKIP #GE2015 #IVoted pic.twitter.com/8SQgJ1nbPJ

Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji sveta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Prema najnovijim anketama, čiji su rezultati objavljeni dan uoči glasanja, vladajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona uživa podršku 33 odsto Britanaca, dok je 32 odsto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda.

Manje stranke sa leve i desne strane "nagrizaju" podršku dvema najvećim partijama, ali istraživanja pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu.

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam odsto

Britanaca, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 odsto glasova, dok stranka "Zelenih" beleži podršku od šest odsto birača.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije verovatno da će ijedna od dveju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da udje Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Just took this photo. Such an amazing coincidence. Really, amazing. Says it all #GE2015 pic.twitter.com/ByDxoqYh3T

Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju "na putu ka svetlijoj budućnosti", dok se Miliband zalaže za "vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude", a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi "stabilnost i pristojan životni standard", prenosi Bi-Bi-Si.

Nicola Sturgeon arrives to vote with husband and SNP chief executive Peter Murrell https://t.co/vStTEokbou

Vodeći stranački lideri juče su obilazili zemlju uzduž i popreko kako bi sebi osigurali podršku sutra na biralištima, pa je tako Kameron hitao ka severozapadnoj Engleskoj, Škotskoj i Midlendsu, dok je Miliband posetio marginalne delove pod vlašću konzervativaca na severu Engleske, a Kleg - škotske okruge koje se nada da će zadržati.

Dva vodeća takmaca, Kameron i Miliband, u predizbornoj ofanzivi igrali su na različite karte - dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je sprečavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe.

I've just taken what I think is my favourite photo of @UKIP #ge2015 campaign pic.twitter.com/vaZbPzMyyj

Američka agencija navodi da bi, pošto Britanci biraju stranku i poslanike, ali ne biraju direktno šefa vlade, Miliband mogao da se nađe na čelu zemlje, iako je stidljiv i nerado se pojavljuje pred TV kamerama.

Izbori u Britaniji bi mogli biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu brzo postala glavni fokus predizborne kampanje.

Većina partijskih lidera glasala je još pre podne

Premijer i lider Konzervativne stranke Dejvid Kameron i njegova supruga glasali su na biračkom mestu u Oksfordšajru, lider Laburista Ed Miliband i njegova supruga glasali su na severu Engleske u Donkasteru, Vicepremijer i lider liberal-demokrata Nik Kleg glasao je sa suprugom u ŠŠefildu.

Lider Škotske nacionalne stranke (SNP) Nikola Sterdžon glasao je u Glazgovu. Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) Najdžel Faradž glasao je u Kentu, a predsednica Zelenih Natali Benet glasala je na biračkom mestu u Londonu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Konzervativci osvojili najviše poslaničkih mesta

Izvor: Politika, 07.Maj.2015

LONDON – Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona je na današnjim izborima, prema preliminarnim procenama koje objavljuju britanski mediji, osvojila najviše poslaničkih mesta, ali ipak nedovoljno za apsolutnu većinu...Prema ovim procenama, konzervativci su osvojili 316 mesta...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.