Izvor: RTS, 24.Apr.2021, 06:06

Izbori u Albaniji - pucnjave, skandali i debi Samoopredeljenja

Serija skandala i obračuna vatrenim oružjem uneli su dodatni nemir u ionako uzavrele strasti pred parlamentarne izbore, koji će u nedelju biti održani u Albaniji. Socijalisti Edija Rame imaju malu prednost pred opozicionim demokratama. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija po prvi put na izborima.
Jedna osoba je ubijena, dok je najmanje pet ranjeno u seriji obračuna rivalskih socijalista i demokrata u uzavreloj predizbornoj kampanji u Albaniji, posle kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će biti jasno da li će Edi Rama po treći put voditi vladu te države, ili će najsiromašniju balkansku državu zahvatiti talas političkih promena.

Prema istraživanjima javnog mnenja, socijalisti Edija Rame imaju blagu prednost pred opozicionim demokratama, što im ne garantuje da će naredne četiri godine vladati Albanijom.
Za socijaliste će, prema tim najavama, glasati 43 odsto ispitanika, za demokrate Ljujzima Baše bezmalo 37 odsto, dok LSI predsednika Iljira Mete može da računa na podršku skoro šest odsto ispitanika.
Rama je, u pokušaju da ohrabri pristalice, najavio da će napustiti politiku, ukoliko njegova stranka ne osvoji apsolutnu većinu.
"Ukoliko ne dobijem čist mandat ispuniće vam se san - Rama odlazi", rekao je albanski premijer, aludirajući na parole koje su pratile opozicione skupove u poslednje dve godine.
Pravo glasa na izborima ima oko 3,6 miliona birača, uključujući i veliki broj iseljenika, koji će 140 poslanika birati među kandidatima 12 političkih stranaka.
Po prvi put, na izborima u Albaniji učestvuje i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji je nekoliko dana pred glasanje pozvao pristalice u toj državi da podrže talas promena.
Istraživanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da Samoopredeljenje ima male šanse da pređe cenzus od jedan odsto, koliko je potrebno za ulazak u parlament.
Skandali, pucnjave, pretnje...Aktivista vladajućih socijalista ubijen je u obračunu sa pristalicama rivalskih demokrata u Elbasanu, nekoliko dana pred početak glasanja, što je izazvalo seriju reakcija i optužbi da obe strane, suštinski, kupuju glasove siromašnih Albanaca.
U Elbasanu su ranjene još četiri osobe, a u seriji sličnih incidenata na nekoliko mesta u Albaniji, ranjeno je ili povređeno još nekoliko ljudi.

U Kavaji, demokrate su presrele kamion koji je prevozio poklon-pakete potencijalnim glasačima socijalista, a zamenik šefa albanske policije Albert Dervišaj je saopštio da je podignuto ukupno 30 krivičnih prijava vezanih za izborni proces.
Na društvenim mrežama se, istovremeno, pojavilo i sijaset snimaka na kojima se vide predstavnici obe vodeće stranke kako Albancima daju novac u zamenu za glasove.
Policija je, tokom samo jedne akcije, od partijskih aktivista demokrata oduzela oko 4.000 evra i spisak potencijalnih glasača. Da situacija bude složenija, demokrate su agitovale za kandidata socijalista.
Albanska policija je tri dana uoči izbora uhapsila 11 bivših pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova pod sumnjom da su pripadali "grupi za zaštitu glasova", koji su osumnjičeni za otmice i ubistva.
Najavljeno je da će bezbednost biračkim mesta braniti oko 6.000 policajaca i 550  vozila.
Armija "patrona" nadgleda izbore u TiraniVladajući socijalisti imaju oko 9.000 ljudi samo u Tirani, čiji je zadatak da nadgledaju birače, vode evidenciju za koga su u prošlosti glasali, te partijskim čelnicima prenose informacije o njihovom porodičnom stanju, verskim uverenjima i ostalim aktivnostima, navodi Balkan insajt.
Poredeći ovaj sistem kontrole glasača sa metodama koje je u vreme Envera Hodže koristio zloglasni "Sigurimi", albanski mediji navode da je na taj način praćeno više pod 900.000 glasača.
Među "patronima" je i veliki broj zaposlenih u administraciji, vojsci i policiji, kojima je zakonom zabranjeno mešanje u bilo kakve izborne ili partijske aktivnosti.
"Sigurimi", je u trenutku apsolutne moći u Albaniji imao oko 14.000 agenata.
Keljmendi: Izbori su test za SamoopredeljenjePrištinski politički analitičar Adriatik Keljmendi ocenio je da će rezultati izbora u Albaniji biti tesni, što može rezultirati novom vladom u Tirani.

"To bi značilo da Edi Rama nakon dva mandata kao premijer ide u opoziciju", rekao je Keljmendi Radio-televiziji Srbije, navodeći da su izbori i prvi test za albansku podružnicu pokreta Samoopredeljenje.
"Samoopredeljenje ima samo tri kandidata na izborima. Znači to je mali test... Ako ni jedan od ta tri kandidata ne uspe da dobije mandat u albanskom parlamentu onda će to predstavljati poraz", rekao je Keljmendi.
"Kurtijeva popularnost u Albaniji je veća nego što je bilo koji političar iz Albanije ima na Kosovu... To znači da Rama ima rivala", ocenio je Keljmendi.
Nezaposlenost, iseljavanje...Tokom pandemije koronavirusa u Albaniji je zabeležen pad bruto nacionalog proizvoda od 3,3 odsto, ali je privreda zemlje pretrpela i veliku štetu zbog razornog zemljotresa pre dve godine.
Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Albaniji se procenjuje na 15 odsto, ali dodatni problem predstavlja činjenica da je čak trećina mladih bez posla.
To je i glavni razlog zbog kojeg je oko 360.000 Albanaca, ili oko 12 odsto stanovništva, podnelo zahtev za azil u nekoj od zapadnoevropskih država.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Albanija pred izborom, dati Rami treći mandat ili šansu Baši

Izvor: RTS, 24.Apr.2021

U Albaniji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori. Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem. Prvi put na izborima u Albaniji učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. . U Tirani,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.