Izbori sa muškom kampanjom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori sa "muškom" kampanjom

Zaoštrena retorika u političkom diskursu, koja dominira javnim prostorom ovih dana čini se da je, u najvećem broju slučajeva, rezervisana za muškarce. I dok političari razmenjuju teške reči i optužbe, ženski glas sa najvišeg nivoa se čuje tek kada se oglase ministarke, dok su u Vojvodini i opštinama i gradovima ti slučajevi još ređi. Poslanice LSV, SNS i DS u Skupštini Vojvodine složile su se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstojeća kampanja biti "muška", ali i da bi atmosfera u politici bila mnogo zdravija da na nju u većoj meri utiču političarke. One su svojim kolegama poručile da nisu samo kvote, te da je sledeći zadatak političke elite veći broj žena u izvršnoj vlasti.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je da, kao što je politika i dalje dominantno muški posao u Srbiji, tako će i predstojeća kampanja biti dominantno muška.

"Ne očekujem da će u kampanji biti drugačija situacija nego do sada. Očekujem da će kampanja biti i muška i liderska, odnosno da će lideri biti ti koji će nositi kampanje svih stranaka i onda tu postoji vrlo mali prostor za afirmaciju i promociju kandidatkinja", rekla je Sedlarević za RTV.

Ona je kazala i da se aktuelne političke rasprave vode najčešće između kolega političara, te da je to postala i praksa.

"Ne samo zbog toga što je manje žena na pozicijama odlučivanja i moći, već i zato što su određene teme i takozvana 'visoka politika' obično rezervisani za muškarce", istakla je Sedlarević.

Vojvođanska poslanica LSV je dodala i da je apsolutno ubeđena da bi atmosfera u politici bila zdravija i korektnija da na nju u većoj meri utiču političarke.

Na pitanje da li će se u predstojećoj kampanji građanima u dovoljnoj meri predstaviti kandidatkinje, Sedlarević je navela da su se žene izborile da zakonski bude rešeno njihovo obavezno učestvovanje i u procesu kandidovanja i u procesu izbora time što su merom afirmativne akcije, u vidu kvote, obezbedile učešće najmanje 30 odsto žena u svim parlamentima.

"I samo zbog toga će nas biti više na izbornim listama i u parlamentima u budućnosti. Ono što je sledeći zadatak žena i mislim cele političke elite jeste da bude mnogo više žena i na mestima odlučivanja u izvršnoj vlasti", dodala je ona.

Vojvođanska poslanica LSV je poručila i da bi volela da u Srbiji postoji mnogo više stranaka, koje za lidera imaju liderku.

Lekić (SNS): Žene se teško uklapaju u prljava pravila igre

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Stojanka Lekić ocenila je da izbori nisu još ni zvanično raspisani, a sa svih strana je počelo "bombardovanje" što, kako je rekla, ukazuje na "mušku kampanju".

"Ako se aludira na veću vidljivost muškaraca, mislim da će u ovoj izbornoj trci zapaženo mesto pripasti, u malom broju, i ženama, ali njihova uloga će biti veća u odnosu na prethodne godine. Mislim da je vreme da žene počnu da primenjuju stečena znanja", kazala je Lekić za RTV.

Vojvođanska poslanica SNS je rekla i da su žene u nepovoljnijem položaju od muškaraca u mnogo sfera delovanja, ali se njihovo odsustvo najviše vidi upravo u politici i javnom životu, jer su te sfere građanima upravo i najvidljivije.

Stojanka Lekić je dodala da i muškarci, ali i žene, imaju mnogo predrasuda o političarkama.

"Izuzetno je važna politička podrška koju ćemo dati jedna drugoj i koja će između ostalog uticati na tendenciju vidljivosti", poručila je poslanica SNS.

Prema njenim rečima, u politici vladaju "prljava pravila igre" u koja se žene teško uklapaju. Lekić je ocenila da su potrebni drskost i bezobrazluk, a žene su po senzibilitetu drugačije.

"Ženama je u prirodi da što konkretnije reševaju problem. U politici su da bi svet oko sebe menjale, prilagođavale potrebama svih nas i činile ga boljim. Žene žele nešto da poprave, a ne da gube vreme na beskorisne rasprave, na burne i uvredljive rasprave i podmetanja. Prednost žena u politici je u tome što su dugo trpeljive, spremnije da istraju u borbi protiv sitnosopstveničkih interesa, ali i manje sujetne. One su odgovornije za svoje postupke i obećanja, koja daju, nastoje da ispune, žene su spremne da stalno uče i da se obučavaju za rad u politici", kazala je Lekić.

Ona je navela i da se društvo bavi ženama u politici samo u predizbornim kampanjama, kroz predizborna obećanja i sistem izbornih kvota.

"Žene kao prepreku vide i odnos muških kolega u stranci koji u ženi vide saradnicu, a ne saveznicu u stranačkim aktivnostima. Stranačke kolege ne treba da nas se plaše i da nas doživljavaju kao opasnost, jer su žene radne, odgovorne, aktivne, ali kada se kampanja završi negde nas zaborave", kazala je vojvođanska poslanica SNS.

Lekić je ocenila i da žene čine polovinu populacije, pa tako imaju pravo i na srazmernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim telima svojih država.

"U svim oblastima mogu da postanu ravnopravni član društva na svim nivoima i u svim segmentima. To je i globalna istorija pokazala i verujem da žene često mogu da budu bolji lideri od muških kolega u istim oblastima", dodala je ona.

Prema njenim rečima, SNS na raznim nivoima vlasti ima uspešne žene, koje imaju reference za posao koji obavljaju. "I mi želimo da sve žene imaju tu mogućnost. Bez žena nema ni napretka, ni razvoja. Žene ne pristaju da budu ikebane", poručila je Stojanka Lekić.

Balašević: Dovoljno prostora, ali samo za slikanje

Poslanica Demokratske stranke (DS) u vojvođanskoj Skupštini Jelena Balašević složila se da će predstojeća kampanja biti "muška". Ona je kazala i da je jasno da žene i dalje nisu dovoljno ohrabrene da se bave politikom U Srbiji.

Na pitanje koliko su žene vidljive u tom poslu, Balašević je ocenila da ta tendencija ide ka njihovom većem afirmisanju.

"Imamo slučaj prve predsednice u susednoj Hrvatskoj. To je već veliki korak za region. Ne ulazim u politički program stranke, naravno, to nije trenutna tema. Namerno ne želim da navodim Angelu Merkel kao ženu koja je često u medijima prepoznata kao jedna od najuticajnijih političarki sveta, jer mi kaskamo za standardima rodne ravnopravnosti i to prilično. Taj primer nije primenljiv na nas, niti na region", ocenila je poslanica DS.

Ona je navela i da stranke delegiraju 30 odsto žena na liste i u timove i da je tužno što je samo pravilnicima i statutima moralo da se dođe do toga.

"Mišljenja sam da žene zaslužuju više nego da budu obavezni procenat", poručila je Balašević.

Na pitanje kako zaoštrena politička atmosfera utiče na političarke, poslanica demokrata u Skupštini Vojvodine složila se da bi ta atmosfera bila zdravija da na nju u većoj meri utiču žene.

"Mislim da bi bilo daleko manje obračunavanja, negativnih emocija, grubih tonova i nasilja da ima više žena u politici. To je jednostavno stvar prirode. Položaj žena u politici je sa ovom vladajućom garniturom izveštačen. Videli smo kako se jedan ministar, ni manje ni više, ophodi prema ženama. Verujte mi da to nije lapsus jednog čoveka, to je generalni stav koji je vrlo diskriminatoran, i pre svega primitivan", rekla je Balašević.

Ona je dodala i da se boji da se posete sigurnim kućama i izjave na tu temu koriste samo u situacijama kada agencije za istraživanje rejtinga jave da je poverenje kod ženskog biračkog tela opalo, te da je jasno da jeste. Žene, prema njenim rečima, ne vole "nasilni ton" koji se, kako je istakla, sluša na svakoj konferenciji za novinare, bilo da se otvara fabrika donjeg rublja ili poglavlje u Briselu.

Jelena Balašević je kazala i da stranke danas pružaju dovoljno prostora ženama u kampanjama, ali isključivo za slikanje. "Malo ćete žena uspeti da pronađete u radnim telima stranaka, posebno ne na rukovodećim mestima", dodala je ona.

Balašević je ocenila i da u predstojećoj kampanji u Vojvodini i lokalnim samoupravama neće biti dovoljno kandidatkinja za funkcije.

"Onoliko koliko je predviđeno - što ni blizu nije dovoljno da u budućnosti ohrabri žene da se aktiviraju u političkom životu", zaključila je poslanica DS u vojvođanskom parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.