Izbori prolongiraju pregovore

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori prolongiraju pregovore

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, zakazani za 12. decembar, imaju za cilj prolongiranje pregovora, smatraju u Beogradu, dok u Prištini tvrde da su spremni za razgovore, ali tek posle izbora i stvaranja novih institucija.

Predstavnici vladajuće većine, ali i opozicije u Skupštini Srbije izjavili su danas Tanjugu da od medjunarodne zajednice očekuju da obezbedi da pregovori Beograda i Prištine počnu što pre, ukazujući da će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izbori na KiM prolongirati njihov početak.

Portparol i poslanik Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da postoje tumačenja da je institucionalna kriza na Kosovu i Metohiji uzrokovana željom da budući pregovori budu odloženi, i da bi Albanci u tom slučaju trebalo da snose odgovornost.

Trivan je napomenula da u ovom trenutku medjunarodna zajednica ima krucijalnu ulogu da obezbedi da pregovori što pre počnu, sa čim se složio i šef poslanika SPS-JS Branko Ružić, koji očekuje da će se medjunarodna zajednica angažovati kako bi prištinski zvaničnici pristali na što hitniji dijalog.

Pad Tačijeve vlade, prema njegovim rečima, je jedna vrsta taktičkog odlaganja ili želje za odlaganjem početka pregovora, za koje je Beograd jasno stavio do znanja da je otvoren i spreman, što je EU podržala.

Zamenik šefa poslaničke grupe G 17 plus Vlajko Senić, takodje smatra da bi pregovori Beograda i Prištine trebalo da otpočnu što pre, kao i da bi bilo neodgovorno od kosovskih institucija da se čeka održavanje izbora.

I opozicione Srpska radikalna stranka i Nova Srbija smatraju da Albanci, raspisivanjem izbora imaju za cilj da prolongiraju početak dijaloga.

Šef poslanika SRS Dragan Todorović smatra da oni time "kupuju vreme", kako bi spremnije ušli u razgovore, a sličnog mišljenja je i lider NS Velimir Ilić, koji je napomenuo da će kosovski izbori izvesno odložiti pregovore.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je juče da početak razgovora Beograda i Prištine ne bi trebalo odlagati, bez obzira na to što je izglasano nepoverenje kosovskoj vladi.

"Sigurno je da se možemo i moramo sastati, jer to otvara put za neke ozbiljnije pregovore kada se jednom konstituišu organi u Prištini posle ovih izbora", rekao je Ivanović.

On smatra da treba sačekati zvaničnu odluku Vlade Srbije o pitanju izlaska Srba na kosovske izbore, ali i da bi podrška Beograda Srbima da izadju na izbore predstavljala nagli zaokret celokupne situacije.

"Promena stava bez ozbiljnije analize zapravo bi bila kontraproduktivna jer bi to urušilo legitimitet vlade u sredinama južno od Ibra", izjavio je Ivanović.

Prof. medjunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić ukazao je da će pad kosovske vlade usporiti pregovore Beograda i Prištine, koji će verovatno "sačekati ili sam kraj godine ili početak 2011. godine".

"Tehnička vlada neće imati kapacitet za pregovore, pa će oni najverovatnije sačekati sam kraj godine i možda čak početak naredne, kako bi Beograd u Prištini dobio kompetentnog, odnosno sagovornika koji ima legitimitet", rekao je Simić Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost i da je nepoverenje vladi Hašima Tačija izglasano jer ona, zbog problema u sopstvenoj zemlji, nije mogla da bude "pregovarač u teškim temama".

"Ako je pad kosovske vlade imao veze sa najavom dijaloga sa Beogradom, onda je cilj verovatno bilo uvodjenje jačih pregovarača", naveo je Simić.

On je predočio da se promene u strukturi kosovskih vlasti neće odraziti na stav Prištine o tome o kojim temama je moguće pregovarati sa Beogradom.

V. d. kosovskog predsednika Jakup Krasnići izjavio je da je Kosovo spremno da pregovara sa Srbijom, ali tek posle izbora i stvaranja novih institucija.

"Mi smo za razgovore i svakako nakon vanrednih izbora i formiranja kosovskih institucija biće i početak pregovora. Mislim da u tom smislu, mi smo se u potpunosti sporazumeli da kosovske institucije preuzmu odgovornost za pregovore posle izbora", rekao je Krasnići.

Prema mišljenju analitičara Stratfora za Evropu Marka Papića na albansku stranu vrši se pritisak da dijalog sa Beogradom počne što pre i ti razgovori trebalo bi da budu pokrenuti najkasnije do februara ili marta naredne godine.

"I Sjedinjene Države i Evropska unija jasno su poručile Prištini da joj, kad je ova tema u pitanju, više neće pružati bezuslovnu podršku", rekao je Papić za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da Priština odlaže taj proces zbog svoje unutrašnje-političke situacije. "Dijalog bi, ako ne pre, trebalo da počne najkasnije do februara ili marta sledeće godine, u zavisnosti od toga koliki pritisak će Sjedinjene Države i Evropa izvršiti na Prištinu i da li će biti uspešan", zaključio je Papić.

Poslanici kosovske skupštine izglasali su juče kasno popodne nepoverenje Tačijevoj vladi.

Vanredni parlamentarni izbori biće održani 12. decembra.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Jelena Trivan

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Poslanici različito o Tadićevoj poseti Vukovaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010

BEOGRAD -..Sutrašnju posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru u Hrvatskoj, poslanici skupštine Srbije vladajuće većine ocenili su danas kao doprinos poboljšanju odnosa dve zemlje, dok opozicija smatra da će to naneti štetu Srbiji...Portparol i poslanik DS Jelena Trivan naglasila je da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.