Izvor: Deutsche Welle, 28.Nov.2020, 12:13

Izbori posle onlajn kampanje

Građani Severne Mitrovice u nedelju biraju gradonačelnika. Po naredbi Centralne izbore komisije kampanja se odvijala samo onlajn, a to nije jedino što je atipično – izostalo je i verbalno političko nasilje.

Po prvi put od osnivanja opštine, njen gradonačelnik neće biti Goran Rakić čijim imenovanjem za ministra u vladi Avdulaha Hotija, se sredinom ove godine i upraznilo mesto prvog čoveka jedine urbane sredine na Kosovu u kojoj Srbi čine većinu.

Za glasove >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << će se boriti Milan Radojević (Srpska lista), Fljorent Azemi (Demokratska partija Kosova - PDK), Erden Atić (Samoopredeljenje - LVV) i nezavisni kandidat Dušan Milunović. Favorit za pobedu je Milan Radojević, kandidat Srpske liste, mada ova percepcija nije rezultat istraživanja, već neprikosnovene političke dominacije ove partije još od 2013. godine.

Pritisci, pretnje, zastrašivanja, sudski procesi zbog narušavanja slobode glasača i izbornog procesa – sve su to optužbe koje su punile izveštaje međunarodnih posmatrača izbornih procesa u srpskim sredinama proteklih godina na Kosovu.

Ovog puta međutim, takvih nalaza po svemu sudeći neće biti. Kampanja je protekla mirno, u potpunom odsustvu antikampanje i tenzija koje su bile tipične proteklih izbornih ciklusa.

Bez realne konkurencije

Ovo ipak nije znak da se demokratija vratila u srpske sredine, smatra sagovornik DW, rukovodilac projekta u nevladinoj organizaciji Aktiv iz Severne Mitrovice, Ognjen Gogić.

„Mirniji ton kampanje ne treba prerano protumačiti kao spremnost Srpske liste da otvori prostor za politički pluralizam u srpskim sredinama na Kosovu", kaže on dodajući da odgovor na ovu promenu vidi u izboru kandidata.

„Milana Radojevića za razliku od nekih drugih kadrova Srpske liste, nije naročito sporan za opozicionu javnost u srpskim sredinama", navodi Gogić i dodaje još i to da on nema realnu konkurenciju koja može da ga ugrozi.

„Ovog puta Srpska lista ni nije imala potrebu da vrši pritisak na opoziciju i marginalizuje njene kandidate. Međutim, Srpka lista već godinama ima politički monopol u srpskim sredinama pa uprkos tome svaku situaciju koristi kako bi stvaranjem antagonizama i polarizacije homogenizovala svoje biračko telo", kaže Gogić.

Uz Radojevića, među srpskim kandidatima je i Dušan Milunović, nekada član i odbornik SDP Olivera Ivanovića. On je međutim isključen iz stranke kada se usprotivio odluci potpredsednice SDP Ksenije Božović da na kosovskim parlamentarnim izborima učestvuje na listi kandidata za poslanike Srpske liste.

Milunović je međutim u ovu prvu onlajn kampanju ušao bez stranačke infrastrukture.

S druge strane, kandidat LVV uz osudu bratimljenja Beograda i Severne Mitrovice i pozdravljanja istog sporazuma Južne Mitrovice i Vljore u Albaniji, ili kandidat PDK uz poruku da „nema tačke koja je strateški važnija na Kosovu i albanskim teritorijama od Severnog dela Kosova", ne mogu da očekuju značajniju podršku u većinsko srpskom biračkom telu.

Tenzije ipak, ali na najvišem nivou

Nejasno je da li se inicijativa pokojnog Olivera Ivanovića pridružila Srpskoj listi ili je to istup pojedinaca. Iz Beograda pred kosovske izbore poručuju da je samo Srpska lista dovoljno srpska, a ostali kvare jedinstvo.

Srpska lista pritiscima na birače pokušava da na kosovskim izborima osvoji svih deset mandata predviđenih za Srbe kako bi i dalje učestvovala u vlasti. Neki u Prištini za to navijaju, drugi vide ovu listu kao smetnju.

Kandidatu Srpske liste ni u ovom izbornom ciklusu nije izostala podrška Beograda, uključujući i predstavnika grada Beograda koji su zajedno sa njim obišli novoizgrađeni park i stambenu zgradu u izgradnju a koji se finansiraju iz budžeta prestonice.

U Radojevićevoj kampanji trebalo je da učestvuje i zamenik gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ali mu ulaz na Kosovo nije dozvoljen jer je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova da on predstavlja „opasnost po bezbednost".

Međutim, ton koji je izostao u kampanji za gradonačelnika Severne Mitrovice, nije manjkao na višem političkom nivou.

Pored rampe za Vesića, odložene su i posete kosovske šefice diplomatije Meljize Haradinaj Stuble masovnoj grobnici u Raški za koju se veruje da se u njoj nalazi oko 15 tela kosovskih Albanaca, ali i poseta predsednika Vučića, ministra Vulina, direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i Marka Đurića Kosovu.

Zabrana poseta srpskim zvaničnicima u vreme izborne kampanje a zbog navoda o mešanju u izborne procese na Kosovu, bilo je i na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Dušan Milunović

Ovi argumenti kosovske strane, ovog puta su izostali. Umesto toga mogle su se čuti ocene da je takav zahtev uvreda, da je Srbija sprovela genocid na Kosovu i da to nastavlja da prikriva te da nijednom srpskom zvaničniku ulaz na Kosovo neće biti dozvoljen dok se ne izvini, a počinioce navodnog genocida ne procesuiraju međunarodni sudovi.

„Ispadi", „mržnja kao dominantna politička ideologija", „nepristojni i neumesni komentari", moglo se sa beogradske strane čuti o kosovskoj ministarki spoljnih poslova.

Podujevo pokazna vežba za rastući rejting LVV

Mitrovica i Podujevo izbore dočekuju u crvenoj zoni i označene je kao opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze. Na Kosovu, gde se mere primenjuju u skladu sa zonama, ta razliku od zelene i žute, u crvenoj zoni zabrana kretanja građana počinje u 19h, vreme kada su tradicionalno zatvarana biračka mesta.

Zato će u nedelju policijski čas u ovim opštinama biti skraćen, počeće u 21h.

Izbori se organizuju u najnepovoljnijoj epidemiološkoj situaciji do sada. Sa preko 290 aktivno obolelih, Severna Mitrovica je srpska sredina sa najviše inficiranih, ali je zakonski rok za raspisivanje vanrednih izbora za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva već probijeni zbog epidemiološke situacije.

Odluka, tadašnjeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, da odloži izbore u ovim opštinama završila je i na adresi Ustavnog suda. LVV je osporavao njenu ustavnost zbog velikog interesa ove stranke da se organizuju vanredni izbori za gradonačelnika Podujeva koji su takođe zakazani za sutra.

Podujevo, glavno uporište LDK poslednje tri decenije, po prvi put bi moglo da pripadne LVV čija popularnost je u ekspanziji od početka godine, pokazuju istraživanja javnog mnjenja, podseća Jeta Loši, saradnica u Savetu za inkluzivno upravljanje.

„Ako LVV zaista i pobedi, to će poslati jaku poruku političkom spektru da je došlo vreme da LDK pakuje kofere i napravi mesta za nove političke aktere, ne samo u Podujevu, već u čitavoj zemlji", kaže Loši.

Izbori u Podujevu ne samo da su neupitno važni kao indikator da su građani željni promene, već će imati i ključnu ulogu u razrešenju krize koja je tek na pomolu – izbora kosovskog predsednika, mesta koje je upraznio Hašim Tači početkom ovog meseca kada je otputovao u Hag da se suoči sa optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

„Pobeda LVV bi povećala strah PDK i LDK od novih izbora, pa bi vraćanje staroj LDK-PDK koaliciji postala izvesnija", objašnjava Loši za DW.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.