Izbori nepotrebni

Izvor: S media, 29.Avg.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori nepotrebni

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da novi izbori ništa ne rešavaju i da ova vlada može i treba da opstane, istakavši da ne priprema zamenu za Mladjana Dinkića, kao i da ovog trenutka ne vidi da ni u SNS niti u DS postoji interes da se formira zajednička vlada.

"Verujem da ova vlada može i treba da opstane, pre svega zbog uloge koju ima, a to je da minimizuje štete nastale svetskom finansijskom krizom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da održi jedan stabilan politički sistem u Srbiji. Zemlje koje se suočavaju tokom krize sa izborima apsolutno nisu u situaciji da donose mere koje su veoma važne da bi se kroz ovo teško vreme prošlo bez velikih privrednih oštećenja", istakao je Tadić u intervjuu "Politici".

"Kada bih znao da izbori rešavaju problem - to bih predložio. Mnogo veći problem je u činjenici da izbori ništa ne rešavaju", ocenio je predsednik Srbije i istakao da "najveći izazov sa kojim se mi danas suočavamo jeste ekonomska kriza, čije poreklo su velike svetske ekonomije, koja pogadja i Srbiju, kao i sve ostale male zemlje sa kudikamo većim intenzitetom nego izvorišta svetske ekonomske krize".

"Drugo, ne postoji neograničen broj mera kojima se odgovara na svetsku krizu. Taj broj je i te kako sasvim limitiran. Treće, medju opozicionim strankama ne postoji nijedna koja nudi bilo šta novo, mada one i ne mogu da ponude bilo šta novo, jer ni u svetu ne nude ništa novo", naglasio je on.

"Ne verujem da bi izbori doprineli većem političkom jedinstvu, već bismo samo imali pregrupisavanje na političkoj sceni i strateški ciljevi ne bi mogli da se promene jer donošenje svakog drugog strateškog cilja u odnosu na članstvo u EU bilo bi kontraproduktivno i nekorisno za ovu zemlju i gradjane koji u njoj žive", istakao je Tadić.

Na pitanje kako saradjuje sa ministrom Dinkićem, predsednik je odgovorio da o većini centralnih pitanja razvoja Srbije nemaju nikakvu razliku, da odličnu saradnju imaju u Savetu za infrastrukturu, oko evropskih integracija i da ne postoji nijedna tačka o kojoj imaju različitu politiku.

"Imali smo različite stavove kada je u pitanju potpisivanje sporazuma sa ruskim partnerom oko privatizacije NIS-a. Znači, to potvrdjuje da ima i razlika medju nama, ali mi u saradnji nikada nismo imali suštinski problem i verujem da tako može da ostane i u budućnosti", naveo je on.

Tadić je rekao da Dinkića ne doživljava kao rušioca vlada.

"Da je tako ne bi ni napravili zajedno koaliciju", dodao je on.

"Niko u Srbiji danas nema potencijal da stvaranjem nove stranke obori vladu. Danas nijedna stranka u opoziciji, nijedna stranka koja je u procesu formiranja, nema potencijal da na novim izborima napravi neku prevagu u odnosu na dominantne političke snage koje danas čine Vladu Srbije", ocenio je predsednik Srbije.

Na pitanje da li ne priprema neku zamenu Dinkiću, Tadić je odgovorio odrečno.

"Ja kada počnem da radim sa nekim u politici, verujem u konstantnost i doslednost i verujem u istrajnost na zajedničkom projektu. Ako u spoljnopolitičkom smislu uvek tragam za alternativnim rešenjima, na unutrašnjem političkom planu pokušavam da imam konstantne saradnike", rekao je on.

Tadić je istakao da je saradnja sa LDP-om izuzetno dobra i da njegovi razgovori sa predsednikom LDP-a takodje govore o približavanju stavova o bitnim strategijskim pitanjima.

"Ne mislim da je i LDP u ovom trenutku uopšte zainteresovan da zameni G 17 plus u vladi, ali je zainteresovan, došao sam do tog zaključka u razgovoru sa Čedomirom Jovanovićem, za realizaciju strateških ciljeva ove zemlje, njeno članstvo u EU, vrednosne promena srpskog političkog društva, normalizaciju medijskog prostora, privlačenje stranih investicija, reformu pravosudnog sistema. To su sve važne oblasti koje zahtevaju značajne reforme i tu nema velikih razlika", naglasio je on.

Kad je reč o Srpskoj naprednoj stranci, Tadić je istakao da to stranka koja je "skoro nastala i još nije do kraja artikulisala svoju politiku, što je i razumljivo zato što želi da proširi politički prostor vlastitog uticaja".

"Smatram veoma značajnim to što je stranka rekla da u njenim političkim prioritetima nije samo odbrana integriteta na Kosovu i Metohiji, već i učlanjenje Srbije u EU. To je jedan značajan politički iskorak koji je odmah našao refleksiju u evropskim zemljama, medju evropskim institucijama. Mislim da je to veoma korisno da se u Srbiji uspostaviti nacionalni konsenzus šta su centralni politički ciljevi. Ja cenim taj iskorak Srpske napredne stranke. S druge strane, to je i dalje stranka koja s vremena na vreme koketira sa starom politikom, i za mene može biti veoma važno da ta stranka definiše vlastitu politiku u narednom periodu", naglasio je on.

"Ovog trenutka ne vidim da ni u Srpskoj naprednoj stranci, niti Demokratskoj stranci postoji interes da se formira zajednička vlada. Naprotiv, vidim da su te dve stranke u stvari glavni konkurenti za, da tako kažem, mesto dominantne političke snage u Srbiji što u krajnjem slučaju može dovesti i do stabilizacije srpskog političkog društva", ocenio je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.