Izbori neće biti 3. maja

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori neće biti 3. maja"

Beograd -- Izbori neće biti 3. maja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da će biti u ustavnom roku.

Rekao je da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora i izvinio se građanima što će još mesec dana morati da trpe ovakvu političku scenu kakva je trenutno zu Srbiji.

Kako je rekao za Pink tv, Milan Antonijević je sebi dao dozvolu da ustavnu i ekskluzivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležnost predsednika Republike prekroje i da donesu datum za održavanje izbora.

"Pomeraju rokove za izbore, a znaju da narod i pored toga neće za njih da glasa. Hoće da im izlazimo u susret, a nije im dovoljno sve što smo promenili. Tako neka ponižavaju neku drugu zemlju, Srbiju nećete", rekao je Vučić, govoreći da je pomeranje izbora na krajnji datum koji Ustav podrazumeva, proisteklo u međustranačkom dijalogzu uz posredovanje EP, koji je organizovao Antonijević.

Kako kaže, izbori će biti kada ih ustav i zakon propišu, a ne Tanja Fajon i Milan Antonijević i istakao da oni neće biti 3. maja, što je poslednji mogući datum za održavanje redovnih parlamentarnih izbora.

Dodaje da postoji problem kod manjeg dela opozicije koji misle da vlast može da se osvaja na ulici.

Antonijević je rekao da su želeli da poprave izborne uslove i dodaje da smatra da je dobro da se unapređuje zakonodavstvo.

Vučić je istakao da je ljudima sve jasno, i dodao da se po ovom pitanju ne slaže sa Milanom Antonijevićem i Ljiljanom Smajlović, koja je rekla da smatra da je Antonijević pokušao da pomogne izbornom procesu.

Vučić je istakao da u trenucima kada su mislili da odlučuju o sudbini Srbije, radili su stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti.

"Radim svoj posao u skladu sa zakonom, i ako hoćete da imate fikusa, takav nisam i nikada neću da budem. Milan zna da sam u pravu, kao što sam u pravu i za cenzus. Hoću da postignem čišćenje SNS-a na lokalu, koji će morati da se ponašaju odgovorno i želim da vratim politički život u parlament", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema nijednog udžbenika u kojem se snižavanje cenzusa vidi kao ugrožavanje prava opozicije, te istakao da opoziciju u vezi tog predloga "boli" to što je jasno da im nikakav bojkot neće uspeti.

"Smanjenje cenzusa ide na štetu samo vlasti", rekao je Vučić u emisiji na Pink tv.

Ta izmena ni slučajno ne zadire u prava građana, tiče se samo političkih partija, reklao je Vučić.

On je odbacio argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Podsetio je, naime, da su kroz dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta već promenjena tri izborna zakona, a cenzus se, ukazao je, ne ograničava nijednim izbornim zakonom.

Aktuelna vlast je pre 20 dana već promenila tri zakona koja se tiču izbora:

"Znači, može 20 dana ranije, a ne može 20 dana kasnije", rekao je Vučić.

Podsetio je da su izmenjeni zakoni o finansiranju političkih aktivnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima, što ide, kako kaže, na štetu vlasti.

"Zašto onda ovo boli opoziciju? Zato što znaju da im nikakav bojkot neće uspeti", rekao je Vučić.

Vučić je u prilog smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto izneo da će to: vratiti život u parlament, a normalnost u Srbiju, da će parlament reprezentovati javno mnjenje i da će naterati naprednjake da više rade.

"Vratiće se život u parlament, biće ga manje na ulicama, a više u parlamentu i time se vraća normalnost u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da za tu odluku još nema većine u SNS, ali da se nada da će je biti.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je večeras, u odgovor na opaske direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića da se Evropski parlament protivi smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, da je "kukanje opozicije slika i prilika Srbije".

"Voleo bih da sam u opoziciji, da ne obavljam ovu funkciju koju imam na nekoliko minuta da odgovorim Milanu Antonijeviću kako bih želeo. To što je kazao je dokaz svog licemerja sa kojim se suočavamo. Kaže Evropski parlament (EP) je protiv toga. EP ni o čemu se nije izjašnjavao. Antonijević je pozvao jednu iz EP, kukao joj, jer njegovima ne odgovara ovaj predlog. Nije dao tačnu informaciju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je promenjeno tri zakona po nalogu Antonijevića, ili « tog EP, čitaj Tanja Fajon”.

Evropska unija ni ne može biti protiv smanjenja izbornog cenzusa, kaže Vučić, niti se može pozivati na to da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini, niti se, kaže, time ugrožavaju prava opozicije, jer to ugrožava samo prava najveće partije.

"Promenili smo zakon o finasiranju političkih aktivnosti, uvažene su njihove preporuke, uveden rok od pet dana, promenili zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, i Zakon o javnim preduzećima kako neki dirketor ne bi koristio resurse preduzeća za sopstvenu promociju. Ta tri smo mogli, a jedan koji sasvim sigurno ide na štetu vlasti, što su rekli i i Vukadinović i Klačar, ne može“, naglasio je on.

Rekao je da za predlog smanjenja cenzusa nema većinu u SNS, da su se već javno protiv toga izjasnili Ðukanović i Stefanović.

On, međutim, smatra da bi tako imali preslikano javno mnjenje mnogo reprezentativnije, politički život bi se vratio u parlament, a stranke bi bile naterane da rade više.

"Jer bi se shvatilo da ne može da se ima vlast sa 40 odsto glasova, već da će biti potrebno 46 ili 47, što će biti poseban problem u "lokalu"", kaže Vučić.

Povodom primedbi, koje je predočio Antonijević, Vučić je rekao:

"Nije Antonijević tako reagovao kada su 2008. promenili cezus sa 3 na 5 odsto, ne bi li uništili opoziciju i manje partije unutar vlasti", kazao je on.

Vučić je upitao Antonijevića u kom udžebniku, pošto su studirali isti fakultet, piše da je smanjenje izbornog cenzusa ugrožavanje prava opozicije.

"Kažite mi šta mi ugrožavamo i koje pravo ljudima osporavamo smanjenjem izbornog cenzusa", kazao je on.

Antnojević je rekao da se protivi samo trenutku promene zakona o cenzusu.

Podsetio je da je na prvom sastanku opozicije i vlasti na FPN-u postojala saglasnost da će se teme izmene zakona moći očekivati nakon izbora, a da se sada govorilo samo o „malim izmenama, koje su suštinske, a ne diraju u pravo građana".

"Do zore može da priča, a da niko ne razume šta kaže. Ja znam šta njih boli i sekira. Rekao sam šta su stvarni razlozi, i oni znaju da će ovo morati da pozdravi svako u Evropi i neće naći nikog, sem Tanje Fajon, da to kritikuje", rekao je Vučić.

Antonijević je ukazao da je govorio da neće naići na odobravanje u EP, jer se to događa nekoliko meseci pre izbora.

"Boli ih jer znaju da nikakav bojkot neće uspeti", poručio je Vučić upitajući šta će da rade ako izađe više od 50 odsto građana, a rekli su da će bojkotovati.

„Znaju da će da se odvija posle izbora pravi politički život u parlamentu. Ucenama i pretnjama su sprečavali da uđu u parlament oni koji su hteli », naglasio je on.

Vučić je ukazao da je Antonijević nekada podržavao listu "Čeda, Boris, Čanak", a sada podržava "Vuka, Boška, Ðilasa".

"Njima je ptrebno da mogu da kažu ''posle šest meseci ćemo izazvati haos u Srbiji i onda ćemo imati nove izbore''. Sada vam mogu reći izbora novih neće biti. Sledeći će biti 2024, a pre toga 2022. biće predsednički izbori, na kojima će pobediti kandidat pristojne Srbije, koji se bavi planom za razvoj Srbije", naglasio je on.

Ukazao je da bi cenzus od pet odsto prešli Šapić i Šešelj, a da će sa cenzusom od tri odsto moći da ga pređe i Čanak, a možda i DS, ako se odluči da izađe na izbore, dok Ðilas nema ni tri odsto, a Jeremić ni dva posto.

Antonijević je kazao da je EP ušao dobrom voljom da pomogne i pozdravio je izmene zakona ocenivši da su stvoreni uslovi za izlazak na izbore.

"Nema neke skrivene agende, što bi govorilo da se protežira bilo koja strana“, podvukao je on.

Na kraju samog dijaloga, kako je dodao, promenom zakona je poslata poruka da je da je bolje učestvovati na izborima.

Antonijević je kazao da smatra da bi promenom zakona o cenzusu bila poslata drugačija poruka.

"Poruka da se neke stvari u poslednjem trenutku menjanju, da se izlazi u susret pojedinim strankama. Kada imate uzavrelu atmosferu, na svaku promenu se gleda pažljivo", rekao je on.

Vučić je na to reagovao objašnjenjem da se promena cenzusa može negativno odraziti samo na vladajuću stranku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom sukoba Dragana Ðilasa i Jova Bakića, koji su se međusobno optuživali da rade za njega, Vučića, da "nikada ne bi uzeo ni jednog od njih".

"Pretpostavljam da sve što su rekli jedan o drugom nisu mnogo netačno govorili. Ne interesuje me ta borba među njima, ko je pravoverni opozicionar. To je tuča u okviru njihovih 10 odsto glasova", rekao je Vučić.

Govoreći o njihovim međusobnim optužbama, uključujući tezu da je Beli Preletačević bio "Vučićev projekat", predsednik je rekao da je stvar stajala potpuno obrnuto:

"Nama je muka jedino bio Beli Preletačević. Nije nam bio problem Saša Janković i da li će da dobije 15, 20 ili 25 odsto. Preletačeviću je neko perfektno vodio kampanju i mislim da je bilo nekih stručnih ljudi oko njega. Čekali smo dan da me napadne. Mi drugih problema nismo imali. To samo pokazuje koliko su neozbiljni u shvatanju politike, a njihovu svađu ne bih komentarisao", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Izbori neće biti održani 3. maja

Izvor: Blic, 12.Jan.2020

Izbori neće biti održani 3. maja, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će biti u ustavnom roku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.