Izbori ne utiču na širenje Unije

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Jun.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori ne utiču na širenje Unije

Merkelova

Partije desnog centra i ekstremno desne partije u EU ojačale su pozicije nakon prekjuče završenih izbora za Evropski parlament, dok su partije levice najveći gubitnici, posebno u zemljama gde su na vlasti. Budući da su dobici prvih i gubici drugih procentualno mali, teško da će se značajnije menjati politika ovog evropskog tela, čija uloga u poslednjih 30 godina neprestano jača.

Analitičari smatraju da, ako i bude promena, one neće pogoditi politiku proširenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Unije, za koje se zalaže niz lidera čije su partije pobedile na izborima, poput Nikole Sarkozija, predsednika Francuske, i Angele Merkel, nemačke kancelarke.

Majkl Emerson, saradnik Centra za istraživanje evropske politike (CEPS), kaže za „Blic" da će se pobeda partija desnog centra na izborima za Evropski parlament izraziti kroz pooštravanje imigracione politike, ali da neće biti posledica u slučaju integracije Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana u EU.

„Uticaja na proširenje će biti, ali samo u smislu smanjivanja perspektive Turske i Ukrajine za ulazak u Uniju, ali ne i Srbije i ostalih država zapadnog Balkana. U vašem slučaju, ovi izbori mogu da donesu samo kontinuitet dosadašnje politike", naveo je Emerson.

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, slaže se da rezultati izbora neće bitno uticati na evrointegracione tokove zemalja zapadnog Balkana, pa time i Srbije.

„Svi važni evropski lideri ponovili su stav sa samita u Solunu 2003. da je mesto zemljama zapadnog Balkana u Evropi, što je tokom nedavne posete predsednika Borisa Tadića Parizu potvrdio i Nikola Sarkozi, predsednik Francuske", rekao je Vejvoda za Tanjug.

Analitičar Antonio Misiroli, direktor istraživačkog odeljenja Centra za evropsku politiku (EPS), ocenjuje za „Blic" da novi odnos snaga u Evropskom parlamentu može imati uticaja i na dalju politiku EU prema proširenju, za koje je zainteresovana Srbija.

„Snage koje su više naklonjene proširenju Unije izgubile su izbore, a to su partije umerene levice koje do sada drže vlast u Britaniji, Španiji, Portugalu, ali i one koje su u velikim koalicijama poput socijaldemokrata u Nemačkoj", kaže Misiroli.

On smatra da bi partije umerene desnice koje traže manja nacionalna izdvajanja za EU mogle da utiču i na smanjenje budžeta Unije za period 2013-2019, koji će biti važan za Srbiju.

Briselski analitičar ukazuje da je desnica na ovim izborima veoma dobro prošla, ali dodaje da treba napraviti razliku između umerene desnice i ekstremne desnice.

Nik Grifin - Hajnc Kristijan Štrahe - Volen Siderov - Korneliju Vadin Tudor - Gabor Vona - Gert Vilders

Ekstremno desničarske grupe imaju razloga za zadovoljstvo u Holandiji, Austriji, Danskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a u Britaniji je prvi put osvojila dva mesta Britanska nacionalna partija, kojoj mnogi prišivaju etiketu neofašista. Dobro je prošla i ekstremno nacionalistička partija Velika Rumunija Korenla Vadima Tudora.

U Austriji je Partija slobode, koju je svojim skandalima proslavio pokojni lider Jerg Hajder, dobila 13,1 odsto. U Mađarskoj je prvi put tri poslanička mesta dobio ekstremistički Jobik. U Bugarskoj je ekstremno nacionalistička Ataka pala na 11,28 sa 14,2 odsto 2007.

Opšta je ocena da su birači kaznili socijaliste tamo gde su oni na vlasti, kao u Španiji gde je desničarska Narodna partija osvojila 42,03 odsto, a vladajući socijalisti (PSOE) 38,66. Možda su najveće poniženje doživeli britanski laburisti premijera Gordona Brauna koji su se plasirali tek na treće mesto, iza torijevaca i Partije nezavisnosti. Udarac su pretrpeli mađarski vladajući socijalisti, koji su dobili poverenje svega 17,37 odsto birača, naspram 56,37 odsto za opozicioni Fides.

U Nemačkoj, Francuskoj i Italiji vladajuće partije desnog centra su dobro prošle. Nemačka konzervativna Demohrišćanska unija (CDU) Angele Merkel dobila je 30,8 odsto naspram svog rivala socijaldemokrata sa 20,8 odsto. U Francuskoj je Sarkozijeva Unija za narodni pokret (UMP) dobila 28 odsto, dok su socijalisti pretrpeli poraz osvojivši 16,8 odsto, tek nešto više od zelenih sa njihovih 16,2 odsto. U Italiji je Berluskonijeva partija Narod slobode, i pored skandala italijanskog premijera zbog njegove navodne veze s maloletnom manekenkom, dobila je 39 odsto.

Hrišćanske demokrate holandskog premijera Jana Petera Belkenendea su sa 20 odsto osvojenih glasova prvi na izborima za Evropski parlament u ovoj zemlji.

Švedski pirati ušli u parlament

Švedska Piratska partija, koja se zalaže za slobodno skidanje materijala sa interneta, priredila je iznenađenje osvajanjem 7,1 odsto glasova, čime je osigurala bar jedno mesto u novom sazivu Evropskog parlamenta. „Ovo je fantastično", rekao je Kristijan Engstrom, glavni kandidat partije, koju je na površinu izbacilo aprilsko suđenje četvorki iz „Pajrat beja", jednog od najvećih svetskih sajtova za slobodno preuzimanje fajlova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.