Izbori najverovatnije 17. maja

Izvor: Blic, 19.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori najverovatnije 17. maja

U zgradi Opštine Zemun jučerašnji dan protekao je mirno, a ni tokom prošle noći nije bilo incidenata. Policija i dalje dežura u zgradi, aktivisti SRS-a povukli su se iz opštinskog hola, a građani su nesmetano obavljali svoje poslove. Stranke i pozicije i opozicije u Zemunu spremaju se za nove opštinske izbore koji bi mogli da budu održani 17. maja.

Osim po pristustvu policije u hodniku koji vodi do kabineta predsednika opštine, jučerašnji dan u Opštini Zemun je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sasvim običan. Na overu dokumenata, vađenje izvoda, uplatu taksi, Zemuncima ni juče nije trebalo više od nekoliko minuta.

- Jako brzo sam završila posao zbog kojeg sam došla. Znam da se nešto dešava, ali to nisam osetila, a nisam videla ni policiju. Sve izgleda sasvim obično - rekla je Radmila Marković koja je u opštini overavala dokumeta potrebna za vizu.

Prema rečima Olivere Milutinović (SRS), načelnika opštinske Uprave, radikalski kadar bez problema sarađuje sa članovima Privremenog veća. Kako kaže, rad stručnih službi bez prekida do izbora je interes svih bez obzira kojoj stranci pripadaju.

- Treba nam još dana dva da sve dovedemo u sasvim uobičajeno stanje. Ako radikale odustanu od pokušaja zauzimanja opštine i blokiranja rada službi, policija će otići iz hodnika, proradiće protokol, a petak će ostati dan za prijem građana - kaže Zdravko Stanković, predsednik Privremenog veća.

U Privremenom veću opštine Zemun rekli su da će u narednom periodu usvojiti sve odluke koje su neophodne za održavanje izbora, a jedan od poslova u vezi sa tim je nova izborna komisija koja je formirana juče.

Lokalni izbori na Voždovcu i u Zemunu najverovatnije će biti raspisani u narednih desetak dana i, prema rečima predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića, mogli bi da se održe 17. maja.

- Izbore na Voždovcu i u Zemunu ću raspisati onda kad budem imao procenu da su oba privremena organa spremna za održavanje izbora i kada budem imao definitivan dogovor sa koalicionim partnerima - rekao je Antić.

On je istakao da će se izbori održati sredinom maja i da je najrealniji datum 17. maj.

Učešće na izborima najavile su stranke i pozicije i opozicije u opštinama Zemun i Voždovac, ali i Srpska napredna stranka (SNS) koja je kampanju počela prošlog vikenda. DS u Zemunu već je počela da prikuplja sigurne glasove, a u SRS-u ističu da će na izborima pokušati da osvoje vlast u toj opštini.

Skupština grada donela je 5. marta odluku o raspuštanju skupština opština Zemun i Voždovac.

Nema straha od izbora

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da je dobro što je „završena farsa" oko uvođenja prinudne uprave u opštinu Zemun, i što će biti raspisani izbori na obe opštine. On je istakao da mu „ne pada na pamet da svoju poziciju koristi na bilo koji način u izborima na opštinskom nivou".

- Izbora nema potrebe da se plaši niko, ko je siguran da je dobro radio. Ko pobedi, taj će da upravlja opštinama, a gradonačelnik će da sarađuje sa svakim koga građani izaberu - istakao je Đilas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.