Izbori na Kosovu podelili Srbe

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2009, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu podelili Srbe

BEOGRAD - Šiptari planiraju da 15. novembra sami organizuju lokalne izbore u južnoj srpskoj pokrajini. Prema najavama tzv. predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, ovi izbori su planirani Ahtisarijevim planom i biće organizovani bez učešća Unmika. Iako se još zvanično ne zna stav srpske vlade, pitanje da li treba izaći na ove izbore ili ih bojkotovati podelilo je kosovske Srbe.

Prema rečima ministra za KiM Gorana Bogdanovića u Vladi Srbije i njegovom ministarstvu „još >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije bilo razgovora na ovu temu“.

PO AHTISARIJEVOM PLANU

Predsednik Pokrajinskog odbora SPO za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da Ahtisarijev plan podrazumeva da se ove godine održe parlamentarni i lokalni izbori, ali da Albanci selektivno koriste iz Ahtsarijevog plana šta im odgovara, pa raspisuju samo lokalne izbore.

- Ne postoje pritisci da Srbi glasaju, ali smatram da bi morali to da urade. Kada saberemo koliko imamo štete, a koliko koristi to je logičan potez. Kada je nastao problem sa električnom energijom videli smo da se to prenelo na predstavnike lokalne vlasti. Albanci ne priznaju funkcionere koji su izabrani na „srpskim izborima“ i na kraju je ispalo da stanovnici Kosova ispaštaju - zaključio je Nojkić i ocenio da izlazak na izbore ne znači priznavanje Ahtisarijevog plana već brigu o sopstvenim interesima.

- Odluka će svakako biti na vreme doneta i poruka će biti jasna. S druge strane, mi već imamo izabrane predstavnike Srba na izborima prošle godine. Moramo da pitamo ljude kakvo je njihovo viđenje, ne samo onih na severu Kosova. Moramo mnogo više slušati glas Srba koji žive južno od Ibra kakav je njihov stav o tome, jer oni žive u veoma specifičnim uslovima i njihov život je mnogo teži - kaže Bogdanović.

Nebojša Jović, predsednik SNV Kosovske Mitrovice, smatra da na ovakve izbore ne bi trebalo izaći zato što ih organizuju institucije samoproklamovane države Kosovo, ali i zato što su kosovski Srbi već izlazili na lokalne izbore koje je organizovala Srbija.

- Međutim, sudeći po pasivnom stavu naše države prilikom problema s električnom energijom, kada su ljudi faktički naterani da sami načine određene poteze, bojim se da će i sada biti tako. Mislim da Albancima nije toliko urgentno da raspišu lokalne izbore već moraju da vrše neki konstantan pritisak - smatra Jović.

I predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jović ističe da na izbore ne treba izaći i dodaje da postoje određeni pritisci na Srbe ne bi li ih privoleli da ipak glasaju.

- To je Ahtisarijeva ekipa koja stalno govori da bi nam bilo bolje da glasamo iz ovih ili onih razloga. Ono čega se bojim to je da se ne ponovi scenario od pre nekoliko godina kada Srbi nisu izlazili na izbore, pa su ih na kraju pozvali lokalni lideri i rekli im: „Ipak izađite, to je za vaša dobro“. Smatram da bi naša država morala da ima veoma jasan stav oko toga, pa da kažu izlazimo ili ne izlazimo - naglašava Jović.

S druge strane, visoki funkcioner Samostalne liberalne stranke i ministar rada i socijalne politike u tzv. kosovskoj vladi Nenad Rašić kaže da bi na izbore trebalo izaći samo ako se završi proces decentralizacije Kosova.

- Kada se završi decentralizacija Srbi bi dobili još pet novih opština, a to je za nas značajno jer bi u njima mogli sami da upravljamo i Srbi bi u njima mogli samostalno da žive, rade i privređuju za sebe. Ja to vidim kao dobru mogućnost za jačanje i snaženje srpskih zajednica na Kosovu. Bez decentralizacije u ovom momentu izlazak na izbore nema toliko smisla - naglasio je Rašić i dodao da ne veruje da postoje neki pritisci na Srbe da se izađe na izbore, već „da je sada po nekom redosledu da se lokalni izbori održe ove godine“.

Nakon predstojećeg izbornog procesa Kosovo treba da ima 38 opština, među kojima će 10 biti sa srpskom većinom, jedna sa turskom, a ostale sa albanskom.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.