Izbori i Mišković događaji 2012.

Izvor: B92, 31.Dec.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori i Mišković događaji 2012.

Beograd -- Urednici četiri najznačajnija dnevna lista kažu da su promena na političkoj sceni Srbije i hapšenje Miroslava MIškovića najznačajniji događaji 2012.

Godina za nama bila je veoma burna za Srbiju. Od promene vlasti, do oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i jednom od komandanata OVK-a, a sam kraj godine obeležilo je i hapšenje najbogatijeg srpskog bznismena.

"Najveći utisak je svakako ta tektonska promena u političkoj strukturi Srbije, to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je promena vlasti, to je jedan veliki korpus promena. To je da budemo cinični, ne znam da li je veća promena dolazak naprednjaka na vlast i Tomislava Nikolića ili je veći utisak odlazak Borisa Tadića jer se ovim završila epoha Tadića, a počela je jedna nova i neizvesna epoha", smatra Zoran Panović urednik lista Danas.

I glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Manjo Vukotić takođe smatra da su izbori najkrupniji događaj koji je obeležio 2012.

Dragan Bujošević (Fonet, arhiva)

"To nije samo laka bezbolna promena vlasti, bez obzira što se ništa spektakularno nije dogodilo, ali jeste se potpuno promenila politička geografija Srbije i to na jedan način koji može da uliva neko uverenje ili poverenje da će nova vlast uraditi nešto, jer već ima nekih dobrih poteza. S druge strane, velike mane i nedostatke,ponavlja se da Srbija nema sistem, nema organizovanu nijednu oblast i sve se svodi na neku improvizaciju", kazao je on.

Novu godinu nabogatiji Srbin dočekuje u Centralnom zatvoru. Slučaj Miroslava Miškovića jedan je od najznačajnih događaja u ovoj godini, ocenjuje Dragan Bujošević glavni i odgovorni urednik Politike.

"Meni je najvažnije bilo to hapšenje i početak borbe protiv korupcije. Namerno kažem početak borbe protiv korupcije. Aleksandar Vučić je pokazao nenormalnu hrabrost zato što su u korupciju u Srbiju upleteni svi i on dolazi u poziciju da bude sam protiv svih. I sada kako će on to da izvede do kraja, za početak dobro je što je počeo. Odlično što je počeo, ali tu postoji nekoliko stvari koje sreću kvare. Jedna od tih je što se suštinski nalazimo u nekoj vrsti nekog neproglašenog vanrednog stanja, što mediji mogu da izvuku imena onih koji su unapred osuđeni", ocenio je Bujošević.

I glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović izdvaja hapšenje MIškovića. "Po meni je najkrupniji događaj hapšenje Miroslava Miškovića. To je događaj koji nije očekivan bio pred izbore i posle izbora, jer koliko ja znam Mišković je navijao za ovu koaliciju. Verovatno je i doprineo minimalno ili koliko već da do nje dođe", kaže on.

Ipak, osim politike, 2012. je donela i nove uspehe i medalje srpskog sporta.

"Mislim da su to nema sumnje- uspesi srpskog sporta, koji su za mene moram reći impresivni. Da Srbija ima Đokovića, da ima takve strelce, takve olimpijce, rukometaše, vaterpoliste , bila je domaćin dva Evropska prvenstva što je veliki izuzetak. To je ono što nas je učinilo veoma prepoznatljivim u svetu", kaže Vukotić.

"Povratak Novaka Đokovica na prvo mesto ubedljivo, trjumfalan završetak sezone. To je onako nešto što svi sa ponosom ističemo i povratak Džajića, što je meni zato što sam zvezdaš isto tako veliki događaj", kaže pak Simonović.

Neki će ipak više pamtiti koncerte svetskih muzičke zvezda u Srbiji.

"Pamtiću je sigurno po koncertu 'Metalike' na Ušću, jer je bio jedan, po meni, od bitnijih događaja u kulturnoj sferi”, ističe Panović.

"Ja ću zapamtiti po koncertu Brusa Springstina u Trstu, meni je to bila glavna stvar, jedna od glavnih stvari koje su mi se dogodile", kaže Bujošević.

Dve velike teme, Kosovo i Evropska unija možda će u sledećoj godini biti korak bliže rešenju. Za građane će i u novoj godini ipak najveća briga biti kako preživeti sa praznim novčanicima.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.