Izbor najlepše koze i najlepšeg jarca

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor najlepše koze i najlepšeg jarca

Prvo su birali naj-kamilu, a sada su u Saudijskoj Arabiji održani i izbori za najlepšu kozu i najlepšeg jarca.

Vlasnici pedigriranih koza rase nadždi, iz svih oblasti Zaliva, okupili su se prošle nedelje u Rijadu.

"Nadždi koze su čist nacionalni proizvod i sasvim drugačije od ostalih u svetu", izjavio je šeik Fajsal al-Sadun, vodeći saudijski uzgajivač koji je i organizator takmičenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Različite su po lepoti, obliku i po tome koliko su ugodne oku", dodao je. Koze su dobile ime po oblasti Nadžd, a karakterišu ih visok hrbat nosa i kovrdžavo svilenkasto runo.

Pre izlaska "na pistu", koze su okupane, piše na zvaničnom sajtu organizator al-nawader.com, na kojem su objavljeni i pobednici.

Većina životinja koje su učestvovale u izboru potomci su jarca zvanog Burgan, što znači "vulkan", ali on sam nije se pojavio jer su vlasnici strahovali od uroka.

Pobednik u kategoriji jaraca je Burganov sin čija je vrednost procenjena na 450.000 rijala, odnosno 117.000 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.