Ivanović: Smanjenje Kfora nepovoljna vest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Smanjenje Kfora nepovoljna vest

ČAGLAVICA -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da najavljeno smanjenje broja pripadnika Kfora očekivano, ocenjujući da takva odluka može nepovoljno da utiče na bezbednosnu situaciju.

Ivanović je KIM radiju rekao da je to smanjenje odavno najavljivano i očekivano, a da trenutna bezbednosna situacija nije najzgodniji trenutak da se takva odluka objavi.

"Sumnjam da će do realizacije doći lako i brzo. Naime, na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti izbori, krenuće pregovori, što, pored velike socijalne tenzije, može nepovoljno da utiče na bezbednosnu situaciju", smatra Ivanović.

On je dodao da će Kfor još mnogo godina biti potreban na Kosovu i da je ono što se od te međunarodne vojne misije očekuje jeste da manje-više obezbedi administrativnu liniju, a snažno obezbedi granicu sa Albanijom i Makedonijom.

"Kosovska policija to jednostavno ne može da uradi i zato je važno da Kfor sa te strane ne dozvoli ilegalnu trgovinu, prevoz i promet oružja, droge, jer to može pojačano da destabilizuje i onako krhku i nestabilnu situaciju", napomenuo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, KFOR je jako bitan i nezamenljiv u očuvanju srpske zajednice u enklavama i objekata SPC.

"Zbog velikog nepoverenja koje vlada između srpske i albanske zajednice, teško ćemo moći da se opustimo i verujemo u to da će KPS adekvatno zameniti Kfor u zaštiti manastira i crkava", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Komandant Kfora, general major Erhard Biler, saopštio je danas u Prištini da će NATO tokom zime smanjiti svoje trupe na Kosovu na oko pet hiljada ljudi, jer se bezbednosno stanje poboljšalo.

Vlada Kosova pozdravlja

Vlada Kosova pozdravila je danas odluku NATO-a o smanjivanju broja vojnika na Kosovu, ocenivši da je to još jedan dokaz da je na Kosovu stanje bezbednosti na visokom nivou i da kosovske bezbednosne institucije uspešno rade svoj posao.

"Vlada Kosova sa radušću očekuje postepeno restrukturisanje NATO-a u još mobilnije snage, koje će biti još fleksibilnije, sa visokim kapacitetima. Takođe, Vlada izražava zahvalnost svim vojnicima Kfora za njihovo profesionalno obavljanje dužnosti prema svim građanima Kosova", navodi se u pisanom saopštenju vlade.

Navodi se da će se Vlada i sve ostale institucije Kosova zalagati za nastavak saradnje sa Kforom kako bi se obezbedilo sigurno okruženje za sve.

Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen saopštio je danas da će NATO tokom narednih meseci postepeno smanjivati broj svojih vojnika na Kosovu i prepoloviti ga - sa 10 na 5 hiljada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.